Jockiboi och Jonna borde absolut inte få adoptera ett barn

- 28/06/2017, 08:58 -
Paula Dahlberg kritiserar Joakim och Jonna Lundells syn på adoption.
1 av 3

Paula Dahlberg kritiserar Joakim och Jonna Lundells syn på adoption.

Privat/TT

Jonna och Joakim Lundell.
2 av 3

Jonna och Joakim Lundell.

Maja Suslin/TT

Paula Dahlberg
3 av 3

Paula Dahlberg

Privat

Paula Dahlberg​: "Ger de uttryck för samma tankar under utredningen skall de enligt reglerna inte godkännas för adoption."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Så, i söndags utannonserade Jockiboi och Jonna i ett Youtube-klipp att de tänker adoptera. Glada tillrop följer. 

Liksom en och annan kommentar om hur trist det är att de som vill adoptera behöver kontrolleras mer än de som kan få barn biologiskt. Kommentarer som för all del i sig vittnar om stor okunskap kring adoption och som är problematiska i sig.

Det mest problematiska är dock den attityd som Jockiboi och Jonna ger uttryck för i klippet. Jockiboi drar rasistiska skämt om hur de kommer bli erbjudna kokain flera gånger under sin vistelse i Colombia, landet de vill adoptera ifrån... 

Att det är EXTREMT olämpligt att uttrycka sig negativt om ett land de söker adoptera ifrån verkar inte förefalla dem överhuvudtaget.

Jonna å andra sidan agerar som att adoption är samma sak som att köpa en vara över nätet. Passar den inte går det alltid att reklamera och få pengarna tillbaka. 

Hon pratar ogenerat om att möta olika barn tills de finner ett de "klickar" med. När Jocke frågar hur hon menar förklarar hon det med att man ju får besöka en uppfödare och hälsa på valparna innan man köper en valp. En liknelse som är så enormt fel på alla plan att jag inte ens orkar förklara det.

De vill alltså medvetet ta in ett barn med speciella behov till sin familj samtidigt som de inte alls förstår att de inte får välja och vraka bland barnen som i en katalog, att de inte får bestämma barnets personlighet och att om de talar illa om landet barnet kommer ifrån talar de också illa om sitt barns rötter och ursprung. 

Överlag visar inlägget ingen som helst känsla för barnet som individ, för barnets rättigheter eller deras skyldigheter som föräldrar. Allt är ett enda långt snack om vad DE vill ha, fullt av egoism och inte ens en liten gnutta arrogans.

Jockiboi och Jonna är relativt unga, men det är också två personer med en enorm fanbase. Att de sprider sådan här twistad syn på barn och barns rättigheter till sina följare är allvarligt. 

Jag vill absolut ge dem benefit of a doubt att det rör sig om ren okunskap, men det gör inte det hela okej ändå. I synnerhet inte när denna okunskap hejas på av andra, sprids till miljoner följare och i förlängningen cementerar en skadlig och grovt felaktig bild av adoption.

Ger de uttryck för samma tankar under utredningen skall de enligt reglerna inte godkännas för adoption. Det återstår att se om de reglerna efterföljs.

Texten är hämtad från Vardagsrasismen.

Paula Dahlberg