Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

FATTA: 6 saker alla killar måste lära sig innan de åker på festival

- 29/06/2017, 10:37 -
Elsa Levinson listar sex viktiga saker alla killar måste fatta innan de åker på festival.
1 av 3

Elsa Levinson listar sex viktiga saker alla killar måste fatta innan de åker på festival.

Maria Henriksson/TT

2 av 3

TT Nyhetsbyrån / Izabelle Nordfjell/TT

Elsa Levinson (Fatta)
3 av 3

Elsa Levinson (Fatta)

Maria Henriksson

Elsa Levinson (FATTA): "Till alla föräldrar: begränsa inte era barns liv, prata med era söner!"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Så var sommaren här! Med den kommer sol, värme, rosévin och festivaler

De senaste åren har media fyllts med nyheter om våldtäkter på våra festivaler. Enligt Brå sker det, i genomsnitt, flera hundra våldtäkter per dag i Sverige*. 

I de fall som anmäls är 96 procent av de utsatta tjejer/kvinnor. Sexuella övergrepp sker överallt och festivalområden är inga undantag, men statistiskt sett sker fler våldtäkter hemma hos den utsatta eller förövaren, än utomhus. 

I media ställs frågan: vågar en låta sina döttrar åka på festival i sommar? JA! Vi måste ställa oss frågan: ska vi annars ta oss rätten att begränsa våra döttrars möjlighet till sociala upplevelser? 

Det antalet våldtäkter som sker var dag är helt orimligt och aldrig försvarbart, men ska vi skydda de mest utsatta genom att stänga dem ute? 

Ska vi skydda våra döttrar från festivaler och se till att de inte får möjlighet till att sjunga med, alldeles för högt, till en av sina favoritlåtar? 

Begränsa dem från att sitta i timmar och prata om livet med tältgrannarna som de aldrig annars skulle bytt ett ord med? 

Varför ta ifrån våra döttrar möjligheten till att dansa fram till småtimmarna utanför ett tält som spelar sommarplågor på högsta volym? 

Ska våra döttrar få ett begränsat liv som ett resultat av risken att de kan bli våldtagna? Fatta föreslår en annan lösning! 

Enligt Brå står killar/män för 97 procent av de våldtäkter som anmäls. Istället för att begränsa våra döttrar ska vi prata med våra söner innan vi skickar iväg dem på festivaler.

Berätta för era söner att:

1. Under inga som helst omständigheter får de ha sex med, ta på eller hångla upp någon som säger nej, eller som på annat sätt visar att hen inte vill. Faktum är att de aldrig får ha sex med, ta på eller hångla upp någon som inte aktivt visar att hen vill det.

2. Om någon sover, är asfull eller av annan anledning inte är helt med, ha då inte sex med, ta inte på, eller hångla upp hen. Att ta på någon som inte vill ("tafsa") är ett brott: sexuellt ofredande.

3. Klä inte av någon kläderna om hen inte vill.

4. Ta inte foton på någons bröst, rumpa eller underliv om hen inte vill.

5. Sitt inte utanför ert tält och betygsätt de tjejer som går förbi.

6. Kalla inte tjejer för hora eller andra skällsord.

Om en kompis gör något av de ovan nämnda punkterna, stoppa hen! Om du ser någon annan göra någon av dessa, eller liknande, saker, eller om du tror att något är fel, stoppa förloppet. 

Om du själv inte kan gå emellan, kontakta polisen, vakter eller nattvandrare direkt! En som bevittnar en våldtäkt har enligt lag skyldighet att anmäla det. 

Festivaler är ett underbart tillfälle för att lära känna nya människor. Det ger en perfekt möjlighet till att gå fram till en person som en är intresserad av och börja småprata om banden som har spelat. 

Det är en möjlighet till att ha det riktigt roligt och att dansa hela natten lång. Se till att det blir lika bra för alla ungdomar som är där! 

Vi måste berätta för våra söner att de bara får ha sex med, ta på och hångla med andra som gett sitt samtycke, andra som också vill det! Och, om de är det minsta osäkra, fråga! "Vill du hångla?", "ska vi sluta?", "gillar du det här?", och så vidare. 

Till alla föräldrar: begränsa inte era barns liv, prata med era söner! Vi måste prata med dem innan de åker iväg på festivaler. Vi har ansvaret, möjligheten och skyldigheten till att göra den skillnaden!

*NTU 2016: 140 000 händelser är så pass allvarliga att det skulle kunna vara frågan om försök till eller fullbordat sexuellt tvång eller våldtäkt.

Elsa Levinson,
FATTA