Det är dags att skjuta vargarna – de dödar våra husdjur

- 29/06/2017, 11:46
Gustav Ericsson (M) skriver om att Dalarna har stora problem med vargar.
1 av 3

Gustav Ericsson (M) skriver om att Dalarna har stora problem med vargar.

Privat/NTB scanpix

2 av 3

NTB scanpix

Gustav Ericsson (M)
3 av 3

Gustav Ericsson (M)

Privat

Gustav Ericsson (M): "Hundar och katter blir rivna och bitna till döds. Det är en förlust som inte går att ersätta."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Dalarna har ett av landets högsta rovdjurstryck. Det drabbar oss som bor och verkar här på olika sätt. Bland de svenska rovdjuren så är det vargen som orsakar både flest problem och väcker mest känslor. 

En ekonomisk ersättning från staten hjälper föga när familjemedlemmar, som hundar och katter ändå är, blir rivna och bitna till döds. Det är en förlust som inte går att ersätta. 

Angreppen sker oftare och är inte längre begränsade till gles- och landsbygden, utan sker nu även i tätbebyggda områden. 

Vargen utgör också ett stort problem för rennäringen i norra Dalarna och för våra får-, häst- och nötkreaturbönder. Vargens lust att döda inhägnande tamdjur och boskap resulterar, utöver det känslomässiga, ofta i förödande ekonomiska konsekvenser för företag eller enskilda. 

I början på juni i år rapporterade Länsstyrelsen Dalarna om hur två vargar attackerade och dödade 21 av 25 får på en gård utanför Avesta. I hagen fanns 18 lamm och sju tackor. 21 av dessa dödades. 

Det är den enskilt största attacken som ägt rum i Dalarna de senaste två åren. För oss som bor och verkar i de numer vargtäta områdena är det tydligt att bristningsgränsen är nära. 

När den fungerande vardagen hotas, när man inte törs ha sin katt utomhus eller när man ligger sömnlös om nätterna och bara väntar på det panikfyllda skriket från lammen som rivs till döds i sin hage, då har det gått för långt. 

Stefan Löfvens regeringen har haft en dålig hantering och gett otydliga besked kring rovdjurspolitiken. I riksdagen har Alliansen med stöd av SD krävt fortsatt jakt på varg och ålagt regeringen ett tillkännagivande.

Det finns ett beslut på att Sveriges vargpopulation ska vara 170-270 individer. Trots det uppskattas vargpopulationen vara uppemot 460 individer. 

Sverige är större än Stockholm, och om hela Sverige ska kunna leva så måste det till en mer hållbar och folkligt accepterad förvaltning av vargstammen i Sverige. 

Det kanske inte är populärt nere i Stockholm, men vi som bor utanför tullarna skulle uppskatta om vi hade färre vargar runt husknuten.

Gustav Ericsson,
Oppositionsråd (M) i Hedemora