Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vi ville sprida kärlek med studentflaket – då hände det här

- 01/07/2017, 11:46
Benjamin Skoglund skriver om hatet han och hans klass fick riktat mot sig efter banderollen på studentflaket.
1 av 3

Benjamin Skoglund skriver om hatet han och hans klass fick riktat mot sig efter banderollen på studentflaket.

Privat/Privat

Bonderollen från Benjamins studentflak.
2 av 3

Bonderollen från Benjamins studentflak.

Privat

Benjamin Skoglund
3 av 3

Benjamin Skoglund

Privat

Benjamin Skoglund: "Borde man inte försöka att höja personer som har svårigheter istället för sparka på någon som redan ligger ner?"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det skrämmer mig att vuxna människor kan sitta hemma i sina soffor och skriva riktigt elaka saker till andra människor över sociala medier. Jag förstår inte hur man kan tycka att det är okej som vuxen att mobba andra personer över nätet.

Det är ni som ska föregå med gott exempel och visa att detta inte är ett okej beteende för den yngre generationen. 

Tycker du att det skulle vara okej att ditt barn blir mobbad i skolan? Nej, självklart inte, men ändå så sitter du och mobbar andra över internet. 

Detta kallar jag hyckleri, för troligtvis så skulle inte du heller tycka att det var okej att ditt barn mobbade någon annans barn i skolan. 

I skolan får barn lära sig om likabehandling och man jobbar hårt för att ingen ska bli mobbad. Men vad sänder det ut för signaler till ditt barn när du sitter och snackar illa om grannen eller en kollega vid matbordet? 

Så fort ditt barn sätter sig vid bordet så visar du att det är okej att snacka skit om folk och att det är okej att hata eller se ner på personer som inte är som du.

Vi kan ta min klass studentbanderoll som ett exempel. Min klass fick utstå så mycket hat några dagar efter studenten. Vi blev hånade för ett stavfel på ett ord som var skrivet på våran banderoll, folk började hugga direkt när dom upptäckte det lilla felet i texten. 

Detta var mestadels vuxna personer, men även några få yngre personer. Jag tycker att det är oerhört läskigt att ni i den äldre generationen förminskar ett så viktigt budskap med att håna och förlöjliga våran banderoll på grund av ett stavfel.

Liksom, ett stavfel, alla människor stavar fel, det är det som gör oss till människor. Vi är inte perfekta eller felfria och vissa människor har extra svårt för att stava och läsa. 

Men borde man inte försöka att höja personer som har svårigheter istället för sparka på någon som redan ligger ner?

Skäms du inte? Du som är långt över 20 år som skriver saker som "Vadå, är hela klassen dyslektiker? Hahaha!", eller "Pinsamt att ni har gått ut skolan och fortfarande inte har lärt er att stava korrekt".

Ni inte bara hånar personer som har en diagnos utan ni för er med osanning och okunskap, hela klassen var inte ens med under kvällen då banderollerna skrevs. Det var endast några få frivilliga från våran klass som ställde upp på att skriva banderollerna. 

Låt oss leka med tanken att du som läser det här har talsvårigheter och stammar. Hade du blivit glad om någon gjorde narr av dig när du försökte säga något viktigt?

Tänk dig för hur du uttrycker dig och vad du säger inför dina barn. Barn är väldigt smarta, smartare än vad du kanske tror och dom lär sig väldigt snabbt. Speciellt från sina föräldrar!

Sedan så kanske inte dina barn har just Facebook eller Instagram, men tänk efter, även om inte just de har dessa sociala medier så finns det andra barn som har det.

Benjamin Skoglund