Louise Aronsson och Lina Hultqvist skriver, tillsammans med Kerstin Evelius och Anders Wahlberg, om psykisk ohälsa bland unga.
1 av 4
Louise Aronsson och Lina Hultqvist skriver, tillsammans med Kerstin Evelius och Anders Wahlberg, om psykisk ohälsa bland unga. - Foto: Malin Nerby/Malin Sundelin/TT
2 av 4
- Foto: TT
Louise Aronsson
3 av 4
Louise Aronsson - Foto: Malin Nerby
Lina Hultqvist
4 av 4
Lina Hultqvist - Foto: Malin Sundelin

Fler unga mår psykiskt dåligt – samhället lyssnar inte

"Unga upplever att de sällan blir tagna på allvar. Att de saknar en vuxen att prata med. Men också en tilltro till framtiden."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Psykisk ohälsa ökar bland unga, och orsakerna till varför är inte helt klarlagda. Den här utvecklingen är oroande och det är välkommet med den diskussion som nu förs på många håll. 

Det som tyvärr ofta tappas bort längs vägen är ungas ord, upplevelser och tankar om hur det är att vara ung just idag. Unga upplever att de sällan blir tagna på allvar. Att de saknar en vuxen att prata med. Men också en tilltro till framtiden. 

Om och om igen signalerar unga på en avsaknad av en vuxenvärld. Av att bli hörd, lyssnad på och tagen på allvar. Om och om igen vittnar unga om att bli överkörda av samhället. Det är en dyster syn. 

Vad skulle hända om vi istället gjorde något så enkelt som att lyssna till våra unga? Om vi skulle låta unga företrädare få makten över sin situation och ge dem förutsättningar att lägga en beställning till samhället? En beställning som är förankrad i ungas situation. 

I en workshop med unga representanter från Tilia och Sveriges Elevkårer har vi sammanställt ungas förslag, till en beställning vuxenvärlden ska besvara. Sedan är det upp till oss vuxna att ta ansvaret för beställningen, förvalta ungas röster, agera och leverera. 

Unga uttrycker tydligt ett behov av att bli inkluderade, att det skapas utrymme att påverka, samt att vuxna beslutsfattare lyssnar och tar dem på allvar. Likväl är behovet av närvarande vuxna, av vuxna som fångar upp, stöttar och lyssnar, stort. 

Det ska räcka att en ung person behöver hjälp att hantera livet, oavsett psykisk ohälsa eller inte. När unga inte kommer till tals, när unga pratas om och sällan med, formas ett samhälle som inte är anpassat till nutiden. Det blir en krock. 

Unga saknar möjlighet till påverkan, både i det individuella skedet som i samhällsprocesser, och beslut som kommer att påverka deras livssituationer. Vi måste våga lyssna till individen. Våga anpassa oss och forma ett samhällsklimat som möter verkligheten. Den verklighet som unga lever i. För den är inte densamma som de vuxna lever i. 

Vi vuxna måste vinna tillbaka ungdomarnas förtroende, ge de möjlighet att påverka, men framförallt möta det skrikande behovet av en närvarande vuxenvärld som rör sig mellan systemen, som arbetar samordnat och samtidigt. 

Men viktigast av allt ge utrymme för samtalet, för vi vill lyssna. Lyssna som i att förstå, som i att prata med. Inte längre om. Nedan följer ungas beställning till samhället.

  • Kunskap om psykisk (o)hälsa ska vara en del av läroplanen
  • Kunskap om självkänsla ska vara en del av läroplanen
  • En öppen, närvarande och aktiv elevhälsa
  • Närvarande vuxna i samhället
  • Hjälp och stöd ska vara individanpassat och utgå från ungas behov
  • Fler unga företrädare i samhällets beslutsprocesser

Louise Aronsson,
Ordförande föreningen Tilia

Lina Hultqvist,
Ordförande Sveriges Elevkårer

Kerstin Evelius,
Nationell samordnare på området psykisk hälsa

Anders Wahlberg,
Ordförande Sveriges psykologförbund 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.