Sanna Ansaldo​ skriver om veganism.
1 av 3
Sanna Ansaldo​ skriver om veganism. - Foto: Privat/AP
2 av 3
- Foto: AP
Sanna Ansaldo​
3 av 3
Sanna Ansaldo​ - Foto: Privat

Alla som funderar på att bli veganer – läs det här

Sanna Ansaldo​: "Här går jag och tror att jag gör något relativt gott för världen för att jag ratar fläsket..."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Läs Sanna Ansaldos blogg här.

Följ henne på Instagram här.

Okej, for realz... Jag genomgår en identitetskris. Har vaknat upp from the dead och funnit något som engagerar mig lika mycket som feminism och antirasism. It has been right there in front of me all the time and I've just kept on being blind?!

De som känner mig vet att jag har varit vegetarian sen cirka åtta månader tillbaka. Beslutet att bli vegetarian var baserat på framförallt etiska skäl, tanken av att äta ett djur som tidigare levt, och tänkt, och känt äcklade mig och gjorde mig illa till mods. 

Många vänner som varit vegetarianer en längre tid vittnade om förbättrat såväl fysiskt som psykiskt välmående och neutraliserade hela biten med att inte äta kött och fisk ganska ordentligt, ingen biggie liksom. 

Jag har vuxit upp ensam med min mamma som aldrig serverat särskilt mycket kött (vi har inte riktigt varit någon typisk tre-rätters-kött-och-bea-familj) och jag var redan sen tidigare intresserad av vegetarisk kost. I princip åt jag knappt kött eller fisk, så steget att tillslut bli vegetarian kändes inte som någon större omställning.

Givetvis var mitt val även påverkat av den generella och grundläggande kunskapen jag då hade gällande miljön och det faktum att köttindustrin bidrar enormt mycket till miljöförstöring och klimatpåverkan. HUR FUCKING MYCKET THO!?

Så jag har avstått från kött, fisk och skaldjur. Fläsk, skinn, blod och kroppsdelar från djur. Men how about their milk and eggs? Det vill säga; bli vegan?

Vegan kändes radikalt. Jag var, precis som de allra flesta jag pratar med idag, övertygad om att ett fullkomligt uteslutande av animaliska produkter skulle leda till brister av olika slag. 

Att käka dött djur var en sak och jag fann det rent ut sagt motbjudande. Att däremot käka djurens ägg och mjölk kändes inte alls lika etiskt fel. De behöver ju trots allt inte lida av att mjölkas… Eller?

Det gör de. Något enormt. Och hela industrin bakom mjölkproduktionen bidrar nästan till mer miljöpåverkan än köttproduktionen itself. 

Ur miljösynpunkt och med tanke på hur mjölkkorna och hönorna som ska lägga ägg behandlas är det alltså nästan mindre skadligt att äta en bit biff. Det är ju stört? Och här går jag och tror att jag gör något relativt gott för världen för att jag ratar fläsket.

Med det sagt vill jag inte skuldbelägga mig själv eller någon annan för den delen. Att utesluta animaliska produkter ur ens kost och vardag är för många en ENORM omställning, särskilt då vi inte vet något annat. Vi har vuxit upp med kött, mjölk, ost och ägg. 

Vem har någonsin serverats en fullkomligt vegansk quinoasallad med grönsaker och hummus i skolan liksom? Vi har uppfostrats i tron att exempelvis kalcium finns i mjölk, ost och smör och att komjölk därmed är den absolut bästa källan för just det näringsämnet. Det stämmer inte. (Om detta kan ni läsa här.)

Jag ska inte gå in på och hålla en lång föreläsning/presentation om veganism, djurhållning och så vidare, för faktum är att jag själv ännu vet väldigt lite. 

Jag har fortfarande inte gått en hel vecka och medvetet ätit helt veganskt (vet ej om jag kan eller vill kalla mig vegan än?), jag kan väldigt lite om vegansk mat och vilka frukter, grödor, frön och grönsaker som är näringsrika, jag äger fortfarande päls (Uggs och skinnstövlar/handskar), och jag har inte talat om för min mamma att jag vill avstå helt från animaliska produkter (hjälp). 

Jag har en lång resa framför mig, men jag ville dela min nyfunna kunskap och de insikter jag skapat mig de senaste veckorna med er. Det var nämligen i Italien som min nyfikenhet drog igång och jag började sätta mig in i ämnet på allvar.

Så, vill ni hänga med på min resa (känns töntigt men ändå sant och fint att kalla det så) och läsa om de tankar och funderingar som uppstår samt de hinder jag lär stöta på, följ min blogg

Och ställ frågor! Jag kan som sagt fortfarande mycket lite om allt detta och försöker inte på något sätt komma med pekpinnar eller framställa mig själv som "en perfekt vegan", whatever that is. Är ju inte ens vegan än?

Men ni fattar. Hjälp mig! Hur ser ni på allt detta? Är ni kanske redan veganer? Är det ensamt? Hur reagerar omgivningen? Hur allvarligt tar ni på climate changes och skulle ni kunna tänka er att bli veganer? 

Har ni ingen som helst koll whatsoever om detta så tycker jag dock faktiskt (och ja, detta må va en liten mini-pekpinne) att ni bör sätta er in i ämnet lite grann. För det är helt sjukt när man faktiskt förstår vad som pågår under ytan och det är vår skyldighet som medmänniskor att iallafall VETA. Tips på dokumentärer som finns på netflix och gratis online är:

  1. Cowspiracy
  2. Forks over knifs
  3. Food choices
  4. Live and let live

Dessa fyra är de dokumentärer jag hunnit kolla på sen mitt "uppvaknande" förra veckan, haha. Det som spelat mest roll och gett mig mest insikt är dock faktiskt en podcast vid namn "Food for Thought: The Joy and Benefits of Living Vegan" som finns i podcaster appen. 

Har lyssnat på henne konstant hela veckan, och wow! Började dock med att lyssna på "Why Vegetarian" av "Triangel Vegetarian Society – community building for the vegan" och jag tror det är en bra podcast att börja med om man som jag inte hade mycket insikt och tyckte att veganism rent spontant kändes lite för radikalt.

Avslutningsvis något att tänka på:

  • Det går åt 10 gånger så mycket energi, mark och vatten för att producera animaliska livsmedel, jämfört med likvärdiga, vegetabiliska livsmedel.
  • Djurindustrin står enligt FN:s jordbruksorgan FAO för arton procent av utsläppen av växthusgaser i världen; mer än världens samlade transporter.
  • Vi odlar spannmål och soja för att ge till djur i en värld där en miljard människor svälter. Att odla direkt för människors munnar, utan att gå omvägen via djuren, är en förutsättning för en hållbar livsmedelsproduktion.


Sanna Ansaldo

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du vegan?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.