Stockholm

Marcus Birro: "Busch Thor vågar i alla fall adressera barbariet"

Denna text är hämtad från bloggen Marcus Birro Blogg.

. Foto: Marcus Birro/TT

Marcus Birro tycker till om Ebba Busch Thors (KD) partiledartal från Almedalen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

KD ligger och sprattlar runt 3 procent i opinionen. Det beror säkert på väldigt många olika saker. Många hade hoppats väldigt mycket på Ebba Bush Thor men lyftet har uteblivet. Det har bara blivit värre. 

Men Bush Thor har chansen att göra en Annie Lööf. Också hon hade en period när hon var skarpt ifrågasatt och Centern tappade i opinionen. Thor ägnar hela den första kvarten åt den militanta islamismen. Det ska hon ha heder av. Hon är den första som på riktigt vågar adressera barbariet.

Till skillnad från finansministern som igår sade sig älska att leva i ett land där människor hämtar varandras barn från förskolan efter terrorattacken men inte hade ett enda ord att säga om offren eller de anhöriga till terrorns offer.

Ingen ställde Magdalena Andersson till svars för detta igår. De flesta tidningar tyckte hon var briljant. Herregud vilka olika planeter vi lever på…

En finansminister som alltså säger ”Ett sådant Sverige vill jag leva i” om ett land som just genomlidit ett terrordåd med fem döda… Busch Thor vågar adressera barbariet och det ska hon ha all heder av.

När hon talar om Alf Svenssons mor och hennes värdighet i samband med att talet handlar om äldrevården i framtiden blir det väldigt starkt. Samtidigt saknar hon, liksom alla talare så här långt, en självinsikt om att mycket av det hon utmålar som fel med Sverige, är sådant som hon och hennes parti varit med om att skapa…

Det är närmast bisarrt att höra de kacka i sitt eget bo. Det är som att se en rockstjärna trasha ett hotellrum, smita ut bakvägen, byta om till nya kläder och sedan komma in som en granskande polis och bekymrat ställa sig i rummet och skaka på huvudet…

"Men, vill man utbrista, det var ju du som…" Några gram självkritik och reflektion hade varit klädsamt. Men självinsikt är inte svenska politikers allra starkaste kort. Busch Thor säger att hon ser sveket som de rödgröna gjort sig skyldiga till. Hennes eget svek då? Hennes partis brutala tillkortakommanden på många områden?

Jag drömmer om den politiker som vågar sig ställa sig upp och säga: ” Ja, jag erkänner. Jag är en av dem som medverkat till att Sverige slitits fullständigt sönder och samman. Det är därför det numera kryllar av utanförskapsområden och det är bland annat därför som islamistisk fundamentalism gror i svenska förorter. Det är därför kvinnor inte vågar ut i de här förorterna. Det är därför alternativ rättskipning florerar i dessa förorter. Det är därför det sker droghandel på skolgårdarna. 

Jag och det parti jag leder är skyldig till att ha lagt locket på under decennier. Jag ber om ursäkt för det. Nu ska jag ägna resten av mitt politiska liv åt att åtgärda detta och försöka göra det bra igen

Tänk den som vågar och orkar säga det där…

Varje dag under Almedalsveckan kommer partiledare från de olika riksdagspartierna att hålla tal. Samtliga livesänds på SVT klockan 19.00. 

Nyheter24:s Marcus Birro kommer under hela veckan att kommentera och tycka till om vad varje talare har att säga – direkt efter sändning.

Vill du hålla koll på talarna under Almedalsveckan 2017 är det hit du ska vända dig!

Här kan du se vad han tyckte om de tidigare talarna:

Magdalena Andersson (S)

Annie Lööf (C)

Jan Björklund (L)

Jonas Sjöstedt (V)

Vill du också få ut din röst?
Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.