Lady Dahmer tycker att folk ska sluta lägga sig i hur andra uppfostrar sina barn.
1 av 3
Lady Dahmer tycker att folk ska sluta lägga sig i hur andra uppfostrar sina barn. - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
Lady Dahmer
3 av 3
Lady Dahmer - Foto: Privat

Lady Dahmer: Det är inte din uppgift att uppfostra mina barn

Lady Dahmer: "Man kan inte bara klampa in och ogiltigförklara andras föräldraskap för att man inte håller med."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Lite random tankar kring hur olika familjer gör och resonerar, sånt som många kan ha åsikter om. En del tycker det är rimligt att fostra andras barn. Att liksom ta på sig det ansvaret för man tycker att föräldraskapet brister (och detta är ju helt subjektivt, bara så ni vet). 

Man menar kanske att alla barn är allas ansvar, och det kan jag hålla med om när vi talar om barns välmående och säkerhet, men inte när det handlar om just uppfostran. Hur skulle det funka liksom? 

Ska vi kanske införa en statsgodkänd uppfostringsskola så att vi försäkrar oss om att alla barn växer upp med "den rätta fostran"? För inte kan vi väl låta idioter, korkade, lågutbildade och ohyfsade (igen: subjektiv bedömning) få fostra sina barn själva? Hur skulle det se ut? Eller?


Varje familj har förövrigt sin egen kultur. Det märker man om man umgås med mycket barnfamiljer. Man gör på sitt sätt. 

En familj kanske äter middagen framför TV:n. En annan kanske är okej med att man svär. Och så vidare. Man behöver inte gilla det, men man behöver respektera det. Man kan inte bara klampa in och ogiltigförklara andras föräldraskap för att man inte håller med.

Jag upplever ofta att många (barnlösa?) har orimliga krav på vad barn ska kunna, klara av och hur de ska bete sig. Och misslyckas barnen leva upp till denna förväntan så döms både de och föräldrarna ut totalt. Dålig uppfostran. Dåliga föräldrar. Slappa. Curling. Säg till på skarpen nu! 

Herregud, låt barn få vara barn liksom. De är mitt uppe i lärandet och minsta kritik kan få dem att ta tio steg tillbaka. Barn ska lära sig upptäcka matglädje, inte bekymra sig om vilket bordskick de har eller oroa sig för att de gör fel när de tuggar. Bara som ett exempel.

Barn petar näsan, torkar kladd på byxorna, kladdar med maten, smaskar med öppen mun, rapar, pruttar ogenerat, och så vidare. Inte för att de är ouppfostrade utan för att de helt enkelt utvecklas fortfarande. Och de behöver få den tid de behöver. Bästa sättet att lära sin barn hyfs är att föregå med exempel. Då kommer det av sig självt.

Lady Dahmer

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.