Oliver Andersson tycker att ungdomar gnäller för mycket över att behöva göra värnplikt.
1 av 3
Oliver Andersson tycker att ungdomar gnäller för mycket över att behöva göra värnplikt. - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Oliver Andersson
3 av 3
Oliver Andersson - Foto: Privat

Oliver, 18: Det är en ära att få tjänstgöra – sluta gnäll

Oliver Andersson: "Inte konstigt att de äldre ser ner på oss och kallar dagens ungdomar för lata, mobilberoende och curlade."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag trodde värnplikten var en självklarhet för alla. Men allt man hör om värnplikten är bara massa jävla gnäll från ungdomar som inte vill tjänstgöra och sura gubbar som är fast i gammalt tänkande. 

Den obligatoriska värnplikten är inte som den en gång var, så sluta gnäll. Allt detta gnällandet från ungdomar som skriver att de inte kan bli tvingade till värnplikt och att de inte vill gå med ett gevär i famnen. 

Men snälla, bara sluta gnäll och var inte så rädda för att få lite skit under naglarna för en gångs skull. Eller kommentaren som man hör många säga; ”jag vill inte ut i krig”. 

Själv blir jag lite förbannad när man hör allt detta, inte konstigt att de äldre ser ner på oss och kallar dagens ungdomar för lata, mobilberoende och curlade. 

Innan värnplikten lades ner år 2010 gjorde runt 8000-10 000 personer lumpen varje år, detta ska alltså halveras och ungefär 4000 ungdomar ska väljas ut för att genomgå en militär grundutbildning med värnplikt. 

Jag förstår verkligen inte gnällandet över detta. Vill man inte göra det så är det bara att klicka i att man inte vill göra mönstringen när Rekryteringsmyndigheten skickar ut en kallelse. Det är inte så svårt att förstå, det tog 5 minuter, men istället sket cirka 6000 ungdomar i detta och riskerar nu böter. 

Även om jag är trött på ungdomarnas klagande, så stör jag mig ännu mer på alla vuxna som hånar ungdomarna som inte vill. Jag förstår er till viss del, det var en helt annan tid när ni gjorde lumpen och enligt mig så skulle de aldrig tagit bort den ens. 

Men tyvärr är inte alla dagens ungdomar så arbetsvilliga som ni var/är. Därav vill jag hellre att man hade tjänstgjort med folk som verkligen brinner för yrket och vill det, istället för människor som får abstinens för de inte får använda sin mobil under 3 timmar eller när de inte kan använda sitt favoritfilter på Snapchat. 

Alla är inte kapabla till att göra värnplikt, så är det, och så var det på er tid också. Men att kalla dem som inte vill göra lumpen för äckliga parasiter, lata snorungar, idioter och mycket mer, är löjligt i mina ögon när vuxna säger detta till ungdomar. 

Det tänket ni äldre har fungerar tyvärr inte på dagens ungdomar som blivit alldeles för bortskämda och bekväma. Jag tycker det borde vara en ära och självklarhet att tjänstgöra, vilket det för mig personligen är. 

Jag är alltså 99:a och har precis fått bekräftat att jag ska mönstra, så jag väntar på kallelse. Militären har varit en stor dröm för mig väldigt länge nu och jag brinner och kämpar för mitt mål att få jobba inom militären för FN:s fredsbevarande trupp och åka ner till typ Afghanistan eller Mali för hjälpa till. 

Då det verkligen är min högsta dröm just nu så kommer jag verkligen kämpa för detta och göra allt jag kan för att nå detta och inte bry mig om lite skit under naglarna. 

Jag är så trött på lata och trötta ungdomar som inte ens orkar följa lagen genom att fylla i en enkät och att det fokuseras så mycket på de som skiter i det, men inte människorna som verkligen vill och vågar riskera sitt liv för andra människor.

Oliver Andersson

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.