Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kurdo Baksi: Lämna tillbaka Syrianska helgedomar, Erdoğan

Kurdo Baksi tycker att Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan ska ställas till svars.
1 av 3

Kurdo Baksi tycker att Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan ska ställas till svars.

Privat/Markus Schreiber

Recep Tayyip Erdoğan.
2 av 3

Recep Tayyip Erdoğan.

Markus Schreiber

Kurdo Baksi
3 av 3

Kurdo Baksi

Privat

Debatt | 10/07/2017 17:38

Kurdo Baksi: "Vad är skillnaden mellan att terrorrörelsen Daesh konfiskerar de kristnas egendomar i Syrien och Irak och Erdoğans Turkiet?"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

För några år sedan antog det turkiska parlamentet i Ankara en märklig lag som gav den turkiska staten rätten att konfiskera mark som tillhör kyrkor och kloster. 

Mor Gabriel, världens äldsta syrisk-ortodoxa kloster, som på 600-talet med tusen munkar bar ekonomiskt stöd från flera romerska kejsare, drabbades hårdast av den nya lagen.  

Trots att Mor Gabriel har funnits på samma plats i 1620 år och den turkiska staten bara är 94 år anser Erdoğans Turkiet att Mor Gabriels mark ska tillfalla Turkiet! Stiftelsen Mor Gabriel och dess modige ordförande Kuryakos Ergün kämpar outtröttligt för att rädda Mor Gabriel i olika rättsprocesser mot Ankara.

Medan syrianerna runt om i världen, inte minst de hundratusen syrianerna i Sverige, följt de olika juridiska turerna kring Mor Gabriels egendomar har de nu drabbats av ännu en dålig nyhet. 

Genom byråkratisk fiffel har turkiska direktoratet för religiösa angelägenheter konfiskerat ett femtiotal syrianska kyrkor, kloster och begravningsplatser i städerna Midyat och Mardin. Syrianerna har inte ens rätten att sköta sina begravningsplatser eller vårda sina käras gravstenar.

Despoten Recep Tayyip Erdoğans islamistiska regims senaste angrepp mot syrianska egendomar oroar mig och alla som har hjärtat på rätt ställe. 

Vad kommer hända härnäst? Planerar den nyckfulle Erdoğan en etnisk rensning i de syrianska områdena i Turkiet? Vill han skrämma iväg de få syrianer som valt att stanna kvar i sina förfäders hemtrakter och lurats av Erdoğan att återvända? 

Vad är skillnaden mellan att terrorrörelsen Daesh (IS) konfiskerar de kristnas egendomar i Syrien och Irak och Erdoğans Turkiet? Är det inte samma tillvägagångssätt?

Oavsett Erdoğans tankar och planer för syrianer är det viktigt att påpeka att Ankaras konfiskering (stöld!) av syrianska helgedomar strider mot Lausanne-fördraget som Turkiet undertecknade 1923 och som ger alla icke-muslimska minoriteter garantier att utöva sin religion och behålla sina institutioner.

Och det hela blir också absurt med tanke på att Erdoğan uppmanar syrianer i diasporan att återvända till sina hemtrakter samtidigt som han utraderar syrianska egendomar.

Nej, nu är det viktigt att Sverige, inte minst vår utrikesminister Margot Wallaström, EU och FN reagerar och agerar hårt mot Erdoğan och hans hjärtlösa politik mot minoriteter i enmansväldet Turkiet.

Det minsta världssamfundet kan kräva från Erdoğan är att han genast lämnar tillbaka de syrianska helgedomarna och ber om ursäkt för folkmordet på 1.3 miljoner syrianer och armenier år 1915!

Kurdo Baksi,
Författare och samhällsdebattör

Håller du med?