Sluta se sexleksaker som konkurrens – det är till för att hjälpa

- 16/07/2017, 11:31
Lis Jacobsson tycker att fler människor borde använda sexleksaker.
1 av 3

Lis Jacobsson tycker att fler människor borde använda sexleksaker.

Privat/TT

2 av 3

TT NYHETSBYRÅN

Lis Jacobsson
3 av 3

Lis Jacobsson

Privat

Lis Jacobsson: "Varför är det så skamligt att bejaka sitt sexliv? Detta är något som jag tror att vi måste jobba aktivt med."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det är väldigt olika vad man tycker om att använda en sexleksak i sitt sexliv. Vissa tror att sexleksaker bara är för singlar, vissa tror att man måste vara översexuell, vissa tror att det bara är "snuskgubbar" som använder det, och andra tror att man inte duger eller räcker till som partner, men alla dessa saker är helt fel! 

Sexleksaker kan tillföra så mycket mer än vad man kan tänka sig. Om man exempelvis har svårt att få orgasm så är vibrationer extra stimulerande för nerver och påverkar dem på djupet, något som beröring i sig inte kan åstadkomma, samt att det ofta krävs en mer långvarig och kraftig stimulering som det är svårt att utföra för hand. 

Då är det bra att ha en kraftigt vibrerande vibrator till hjälp. Det är många som behöver riktigt kraftiga vibrationer för att ha en chans att nå klimax, både kvinnor och män. 

Välj gärna en vibrator som har flera olika hastighetslägen eller en som har ställbar kontroll och som når upp till starka/mycket starka vibrationer på maxhastighet. Tänk på att en vibrator ofta behöver ett glidmedel för att komma till sin fulla rätt. Kraftiga vibrationer kan annars ge skav och irritation.

Jag har träffat på många män som tror att en sexleksak är en konkurrent och att med en sexleksak så kommer han inte längre att behövas. Men till deras förvåning så brukar det ofta bli helt tvärt om ifall deras partner ändå vågat köpa en sexleksak. 

Jag var med om en man som kom och sa följande, efter att hans respektive köpt en sexleksak fast han inte gillade det: "Det är så bra med sexleksaker för hon vill ha sex så mycket oftare nu och vi har ett så mycket bättre sexliv. Tack! Det blev inte alls som jag trodde innan".

Det är kul att se hur synen på sexleksaker kan ändra sig när man vågat ta steget att testa. Jag har också varit med om många kvinnor som tycker att det är lite svårt att ta på sig själv och med en liten klitorisvibrator så har det gått så mycket enklare.

Idag har det också blivit mycket mera okej för en tjej att äga en sexleksak, något som jag tror att media har varit med och hjälpt till med. Vi kvinnor har sexuellt legat efter männen i alla år om vad som är okej och inte när det gäller sex. 

I och med att pressen nu i några år gärna har skrivit om olika sexleksaker för kvinnor så har det bidragit till att det är mer okej att ha en vibrator i byrålådan. Medans det fortfarande är mer tabu för en man att äga en lösvagina. 

Om man tänker efter så används faktiskt de flesta vibratorerna i parrelationer och då använder exempelvis partnern staven på tjejen i förspelet. På samma sätt kan man givetvis använda en lösvagina på mannen i förspelet. Våga testa och spräck dina fördomar, för fördomar har vi alla lite till mans.

Varför är det så skamligt att bejaka sitt sexliv? Detta är något som jag tror att vi måste jobba aktivt med. Tillfredsställande sexliv ingår faktiskt som en del i den övergripande definitionen av hälsa. 

Från rapporten "Sex i Sverige" av Folkhälsoinstitutet (finansierad befolkningsbaserad studie) så är ungefär 50 procent av svenskarna nöjda med sitt sexliv, men vad händer med de övriga 50 procenten undrar man? Ska vi låta oss vara missnöjda med våra sexliv?

Studien ger också en djupare insikt i sambanden mellan tillfredsställande sexuella relationer och tillfredsställande livskvalitet, vilka också är nära sammankopplade med psykosocialt och fysiskt välbefinnande.

Så mitt råd till er är att höj ert sexliv minst ett steg till i nöjdhetsnivå (om det går förstås), för när ni bejakar ert sexuella välbefinnande så främjar ni också er hälsa.  

Fundera på att våga att testa en sexleksak om du inte har gjort det och se vad det kan tillföra just ditt sexliv. Det är ju lite som med mat, man tittar inte på en rätt och säger "det där gillar jag inte", utan man provsmakar och ser vad man tycker.  

Lis Jacobsson

Använder du sexleksaker?