Måndag 29 Nov
Stockholm

Israels ambassadör: Skrämmande att Svenska kyrkan tar Palestinas sida

Isaac Bachman, Israels ambassadör i Sverige, riktar stark kritik mot Svenska kyrkan.
1 av 3
Isaac Bachman, Israels ambassadör i Sverige, riktar stark kritik mot Svenska kyrkan. Foto: Privat/TT
Svenska kyrkan.
2 av 3
Svenska kyrkan. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Isaac Bachman, Israels ambassadör i Sverige
3 av 3
Isaac Bachman, Israels ambassadör i Sverige. Foto: Privat

Isaac Bachman: "Kyrkan har tagit till sig Kairos-dokumentet, ett antisemitiskt och anti-israeliskt dokument av palestinskt propagandafabrikat."

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Svenska kyrkan är stolt över sitt agerande i frågan om den palestinsk-israeliska konflikten, ett agerande som de hävdar är konstruktivt och i fredens intresse. 

Verkligheten ser emellertid helt annorlunda ut, något som bäst bevisas av hur kyrkan tagit till sig Kairos-dokumentet, ett antisemitiskt och anti-israeliskt dokument av palestinskt propagandafabrikat. 

Genom att ge Kairos-dokumentet en central ställning i frågan om den palestinsk-israeliska konflikten har Svenska kyrkan kommit att i praktiken helt ansluta sig till ett anti-israelisk, palestinsk narrativ. 

Detta framgår mycket systematiskt i samband med svenskkyrkliga representanters framträdanden vid seminarier och debatter, där de entusiastiskt citerar och hyllar Kairos-dokumentet men väljer att helt ignorera representativa åsikter för det officiella Israel och israelisk mainstream. 

Kairos-dokumentet är fullt av förvanskningar och manar till bojkott av världens enda judiska stat. Dokumentet baseras på minst sagt falska premisser när det hävdar att "utan ockupation skulle det inte finnas något motstånd". 

Den så kallade "ockupationen" blev följden av det försvarskrig som Israels grannar påtvingade landet 1967, medan arabisk och palestinsk terrorism riktad mot Israel och judar startade decennier innan. Ja, decennier innan staten Israel ens grundades, 1948. 

Även om man skulle kunna kalla Västbanken ockuperad, hörde den juridiskt inte till någon 1967. Det har aldrig funnits någon autonom palestinsk stat på Västbanken, eller någon annanstans i världen. 

Innan Israel kom att få kontroll över Västbanken ockuperades denna illegalt av Jordanien, som sedan 1967 uppgivit alla rättsliga anspråk på detta territorium. 

Före den jordanska eran kontrollerades området av britterna, som i sin tur föregicks av ottomanerna. Att tala om "ockuperat palestinskt område" är helt enkelt inte korrekt och termen palestinsk tjänar här ett politiskt syfte.

Ett annat absurt påstående är när man talar om "det palestinska folket... Som kommit att engagera sig i fredlig kamp, främst under den första intifadan". 

Det måste då i sammanhanget framhållas att man under denna första intifada fick bevittna mer än 400 000 våldsamma incidenter och mer än 200 israeliska dödsoffer och 10 000 skadade som ett resultat av palestinska terrorattacker. 

Att kalla detta för en "fredlig kamp" är inte bara oerhört missvisande, utan helt enkel skamligt. Kairos-dokumentet påstår också att Israel grundades på grund av västvärldens dåliga samvete för Förintelsen, som därigenom "försökte korrigera en orättvisa och istället skapade en ny orättvisa". 

Detta är en typiskt antisemitisk argumentation som försöker undergräva staten Israels legitimitet och det judiska folkets mer än 3000 år långa koppling till landet. Uttalandet antyder också en ekvivalens mellan Förintelsen och det palestinska folkets situation idag. 

En situation som det palestinska ledarskapet självt skapat, då det fortsätter att vägra gå med på fredserbjudanden som bygger på principen om en palestinsk stat i utbyte mot erkännandet av en judisk stat. 

Sist och slutligen så uppmanar Kairos-dokumentet till "påbörjandet av ett system av ekonomiska sanktioner och bojkott som skall implementeras mot Israel”, även känt som BDS-rörelsen. 

Även om vissa av Svenska kyrkans företrädare hävdar att man gör skillnad mellan Israel och bosättningarna vad gäller ekonomisk bojkott, så gör inte Kairos-dokumentet det. 

Jag har själv också många gånger hört Svenska kyrkans företrädare tala om BDS utan att göra någon som helst åtskillnad mellan Israel och bosättningar. BDS-rörelsen betraktas allmänt som antisemitisk och mot fred. 

Medan antisemitism huvudsakligen förkastats i Sverige och västvärlden, inklusive den Svenska kyrkan, så har olyckligtvis demoniseringen av judar i allmänhet istället lett till demonisering av den största koncentrationen av judar i världen, den judiska staten Israel. 

På samma sätt som den svenska vänstern inte är villig att ens lyssna till officiella israeliska ståndpunkter, och oftast till och med vägrar att träffa mig, så följer också Svenska kyrkan som domineras av vänstern i många stycken samma principer. 

Det är bisarrt att Svenska kyrkan kräver dialog mellan israeler och palestinier medan kyrkan samtidigt förkastar alla israeliska perspektiv.

Isaac Bachman,
Israels ambassadör i Sverige

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela