Stockholm

H&M – sluta låtsas tycka om tjocka kvinnor

Emilia Jennersjö riktar stark kritik mot H&M:s "plus size"-avdelning.
1 av 3
Emilia Jennersjö riktar stark kritik mot H&M:s "plus size"-avdelning. Foto: Privat/FOTOGRAFERNA HOLMBERG
2 av 3
. Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG
Emilia Jennersjö
3 av 3
Emilia Jennersjö. Foto: Privat

Emilia Jennersjö: "Det är dags att ta ansvar nu H&M. Det är dags att sluta låtsats vara inkluderande och öppna för alla kroppstyper."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

En gång i tiden var jag tjock. Överviktig, enligt mitt BMI. Gick sedan ner 20 kilo med hjälp av en svältdiet, vilket är en annan historia. Men nu i efterhand så kan jag reflektera väldigt mycket över saker som jag blev utsatt för när jag var tjock. 

En sak som jag har väldigt dåliga erfarenheter av är mina shoppingturer. Jag älskar egentligen att shoppa, jag älskar att konsumera kläder och köpa nytt. Vilket jag också gjorde när jag var tjock. 

Problemet är att klädkedjor inte älskar tjocka människor. Vilken kroppstyp som är accepterad i modebranschen visas ganska tydligt. Genom skyltdockor, modeller, storleksutbud, med mera. 

Vissa klädkedjor försöker ju ändå låtsats som att de visst älskar tjocka människor. H&M, exempelvis. De har en så kallad plus size-avdelning för tjocka kvinnor med "stora" storlekar. 

De försöker med denna avdelning visa på att tjocka kvinnor också är välkomna att handla i deras affär. Men i en egen avdelning. Med egna kläder, mer lämpade för tjocka kvinnor. 

Pösiga tröjor, shape in-trosor, stora tunikor och vida byxor. Inga korta tighta klänningar. Inga magtröjor. Inga stringtrosor, eller överhuvudtaget några trosor som är stereotypiskt sexiga. För hur hade det sett ut om en tjock kvinna gick runt i en kort tight kjol och magtröja, som en vanlig smal kvinna? Skandalöst, tycker H&M. 

Därför får tjocka kvinnor ha en egen avdelning, åtskild från de smalas kläder. Därför får tjocka kvinnor förvisas till en annan plats i klädbutiken, långt från utmanande tighta kläder som tydligen bara passar smala kvinnor. 

Är det inte bra då, att H&M är inkluderande och tänker på alla tjocka kvinnor? Ska man ta bort plus size-avdelningen då så de inte kan köpa några kläder alls? Ja, man ska definitivt ta bort plus size-avdelningen. Och istället börja tillverka alla kläder i alla storlekar. 

Så att tjocka kvinnor ska slippa gå till en egen avdelning för att hitta kläder som passar, slippa tilldelas den förnedrande titeln plus size, och framförallt slippa att bli ständigt påminda om att deras kroppar är avvikande och inte enligt normen. 

Nu kanske ni undrar varför jag bara nämner tjocka kvinnor, männen då? Och detta är det sjukaste av allt. Det finns ingen plus size-avdelning för män på H&M. Bara för kvinnor. Herravdelningen har istället ett bredare storlekssortiment, något som då damavdelningen saknar av oförklarlig anledning. 

Det är tydligen bara kvinnor som har förmånen att bli informerade om att de faktiskt är för feta för att kunna köpa vanliga kläder, och därför måste ha en egen avdelning. Låt detta sjunka in ett tag, så ska jag knyta ihop säcken genom att återgå till det där med min viktnedgång. 

För jag var alltså tjock en gång i tiden. Jag älskade att shoppa kläder, men hatade att bli kallad plus size. Jag hatade att inte kunna bära de kläder jag ville ha. Och framförallt så hatade jag att jag blev så fruktansvärt påverkad av klädindustrins smalpropaganda. 

Så jag gick ner 20 kilo, med hjälp av en svältdiet som sagt. Och det berodde självklart inte bara på att H&M har en plus size-avdelning, jag blev givetvis påverkad av andra faktorer med. 

Men faktumet att H&M och andra klädkedjor ständigt tryckte upp i mitt feta ansikte att jag faktiskt inte kunde gå runt och vara tjock och tro att jag fick köpa vilka kläder jag ville, det påverkade synen på min kropp. Till det negativa. 

Så det är dags att ta ansvar nu H&M. Det är dags att sluta låtsats vara inkluderande och öppna för alla kroppstyper. Det är dags att slopa plus size och låta det ingå i "normal size".

Emilia Jennersjö

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.