Maria Malmer Stenergard (M) skriver om Skattefridagen.
1 av 3
Maria Malmer Stenergard (M) skriver om Skattefridagen. - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
Maria Malmer Stenergard (M)
3 av 3
Maria Malmer Stenergard (M) - Foto: Privat

Moderaterna: Det ska vara lönsamt att arbeta – inte att gå på bidrag

Maria Malmer Stenergard (M): "Skatterna måste anpassas till de utmaningar vi står inför. Det är inte bara effektivt, utan också rättvist."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I dag infaller Skattefridagen som varje år räknas fram av Skattebetalarnas förening. Det är först i dag, efter 199 av årets 365 dagar, som den som har en medelstor inkomst har betalat av årets alla skatter på lön och konsumtion. 

Regeringen hävdar ofta att de höjer skatterna för att öka rättvisan i samhället. Men frågan är på vilket sätt som det är rättvist att det tar betydligt mer än halva året att bli skattefri.

Den rödgröna regeringen har sedan den tillträdde höjt skatterna på jobb och tillväxt med mer än 40 miljarder kronor. En stor del består av skattehöjningar på inkomster och socialavgifter på arbete. Som löntagare får du mindre i plånboken och det blir dyrare för arbetsgivare att ha dig eller någon annan anställd.

Men fler skattehöjningar väntar. Nästa år kommer Sverige ha rekordmånga höginkomsttagare, närmare en och en halv miljon. Inte för att lönerna skjuter i höjden utan för att regeringen ändrar reglerna för vilka som ska betala statlig inkomstskatt. 

Fyra av tio poliser, fyra av tio barnmorskor och hälften av alla lokförare kommer att beskattas som höginkomsttagare. För en del av dem innebär det att finansministern tar mer av den sist intjänade hundralappen än vad löntagaren själv får behålla. Det är inte rättvist.

Sverige står inför stora utmaningar, som främst handlar om att fler utrikesfödda måste få jobb och om att vi ska kunna behålla vår konkurrenskraft i en allt tuffare internationell konkurrens. Utmaningarna måste mötas med en rad förändringar. Att bara höja skatterna är inte en av dem. Tvärtom. 

Vi Moderater vill i stället att det ska bli mer lönsamt att arbeta och att driva företag men mindre lönsamt att gå på bidrag. Därför vill vi införa ett bidragstak och sänka skatten på arbete, särskilt för dem med låga inkomster.

Med våra förslag skulle en normalinkomsttagare få behålla nära 500 kronor mer varje månad, eller 6 000 kronor per år. Skattefridagen skulle backas och större delen av årets inkomster skulle bli dina.

Att sänka skatterna är inte bara rättvist för den som varje morgon ställer klockan för att gå till jobbet. Det är också bra för Sverige. 

När vi satt i regeringen tidigarelades Skattefridagen flera veckor, tack vare jobbskatteavdragen. Samtidigt skapades runt 100 000 nya jobb, och de totala skatteintäkterna till välfärden ökade med mer än 100 miljarder kronor.

Sverige står inför tuffa utmaningar. För att klara dem behöver vi inte högre skatter utan fler som är med och betalar skatt. Då krävs att det blir mer lönsamt att arbeta och att driva företag. Skatterna måste anpassas till de utmaningar vi står inför. Det är inte bara effektivt, utan också rättvist.

Maria Malmer Stenergard,
Skattepolitisk talesperson (M)

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.