1 av 5
- Foto: Privat/Privat/Privat/TT
2 av 5
- Foto: Anders Wiklund/TT
Erik Jonsson, Vice distriktsordförande MUF Stockholm
3 av 5
Erik Jonsson, Vice distriktsordförande MUF Stockholm - Foto: Privat
Felix Andersson, 2:a vice distriktsordförande MUF Stockholm
4 av 5
Felix Andersson, 2:a vice distriktsordförande MUF Stockholm - Foto: Privat
Magdalena Schröder, Distriktsordförande MUF Stockholm
5 av 5
Magdalena Schröder, Distriktsordförande MUF Stockholm - Foto: Privat

MUF: Minska utanförskapet – gör barnbidraget till studiebidrag

MUF: "Vi vill skapa ett incitament för föräldrar som inte har en studiebakgrund att ställa krav och uppmuntra sina barn att prioritera skolan."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det är 69 år sedan barnbidraget infördes i Sverige. Bidraget sågs som ett led i utvecklingen av den moderna välfärdsstaten och syftade till att ge alla barn bättre förutsättningar, oavsett sina föräldrars bakgrund. 

Idag, 69 år senare, vet vi att oavsett barnbidrag eller inte är det allt för många barn som ärver sina föräldrars utanförskap. För att ge barnbidraget rollen att kunna lyfta barn ut ur utanförskap föreslår vi att barnbidraget istället ska reformeras till ett studiebidrag. 

På många sätt är Sverige ett av världens mest fantastiska länder. Här kan vem som helst bli vad som helst, i teorin. I praktiken ser det däremot annorlunda ut. Krav, förväntningar och kultur hemifrån spelar ofantligt stor roll för hur det går för oss i livet. 

Ett barn kan ha studievana föräldrar som är etablerade på arbetsmarknaden, ett annat kan ha föräldrar utan utbildning som varit arbetslösa länge. Förutsättningarna för det barn som har studievana föräldrar är mycket bättre än för det barn som har arbetslösa föräldrar.  

Politikens makt att påverka detta är begränsad. Politiken kan, och ger, alla barn samma förutsättningar. Politiken kan sänka skatten och göra det mer lönsamt att jobba och politiken kan ge alla unga i Sverige en bra utbildning. 

Det spelar dock ingen roll hur bra skolan är om eleven inte går på lektionerna, lyssnar på läraren och gör sina läxor. ”Man kan leda hästen till vattnet men inte tvinga den att dricka”, lyder ett gammalt uttryck.  

Vi vill skapa ett incitament för föräldrar som inte har en studiebakgrund att ställa krav och uppmuntra sina barn att prioritera skolan. 

Här kan barnbidraget spela en viktig roll och vårt förslag är därför att barnbidraget reformeras till ett studiebidrag och således endast betalas ut till föräldrar vars barn närvarar och får godkända resultat i undervisningen. Utanförskap går i arv, men så ska det inte behöva vara. Alla barn förtjänar att omges av höga förväntningar. 

Vi tror att en reformering av barnbidraget skulle ha mest positiva effekter i familjer som befinner sig i en socioekonomiskt utsatt situation och genom att koppla bidraget till ett krav kan barnbidraget äntligen uppfylla sitt egentliga syfte, att lyfta barn, oavsett förutsättningar, ur utanförskap.  

Motståndare kan hävda att ett barnbidrag kopplat till närvaro och prestation i skolan är att utsätta barnet för allt för stor stress. 

Det är möjligt att stressen för barn kan komma att bli högre, vi är dock övertygade om att det utanförskap som kan drabba en människa till följd av dåliga skolresultat kommer att påverka dessa barns hälsa betydligt mer negativt.     

Nästan 70 år senare är det dags att låta barnbidraget spela den roll i utjämningspolitiken som den borde. Sverige ska inte vara ett land där det spelar roll varifrån du kommer, bara vart du är på väg. 

Inget barn ska behöva ärva sina föräldrars utanförskap. Alla barn, oavsett sina föräldrars bakgrund, ska kunna nå sin fulla potential och sina högsta drömmar.

Magdalena Schröder,
Distriktsordförande MUF Stockholm

Erik Jonsson,
Vice distriktsordförande MUF Stockholm

Felix Andersson,
2:a vice distriktsordförande MUF Stockholm

/
Muf
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.