Hanna Bolander listar 7 viktiga saker att känna till om sex.
1 av 3
Hanna Bolander listar 7 viktiga saker att känna till om sex. - Foto: Privat/Shutterstock
2 av 3
- Foto: Shutterstock
Hanna Bolander
3 av 3
Hanna Bolander - Foto: Privat

Här är 7 livsviktiga saker alla måste veta om sex

Hanna Bolander: "Det här är några saker som jag önskar att det hade pratats lika öppet om vid min debut."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Läs Hanna Bolanders blogg här.

Det finns vissa saker inom sex och samlevnad som jag aldrig fick lära mig i skolan. När jag hade sex för första gången så visste jag näst intill ingenting om varken min egen kropp eller om killens. Dock, lustigt nog, så visste jag mer om hans än om min. 

När killar blir tända så får de stånd, det visste jag. När killar kommer så kommer det sperma, det visste jag. Men vad händer med tjejen när hon blir kåt? Det visste jag inte.

Sexualundervisningen i skolan (åtminstone på min tid) missar helt att prata om bland annat komplikationer med preventivmedel, hur jävla svårt det är att få in en tampong första gången, att tjejen måste bli våt innan penetration kan genomföras, vilka risker det medför när du har sex fast du inte vill och vikten av samtycke.

Nu för tiden så pratas det mer öppet om sex på sociala medier, bloggar och forum. Det tycker jag är superduperbra. För då minimeras riskerna för att det går fel. För fel kan det verkligen gå. Jag kommer att skriva om några saker som jag önskar att det hade pratats lika öppet om vid min debut.

Här har ni Hannas livsviktiga tips inom sex och samlevnad + övrig visdom:

1. Onanera för dig själv INNAN din debut.

Nu lämnar jag ut mig själv hejvilt här men jag känner att jag måste göra det för att alla ska förstå precis hur viktig den här punkten är. När jag hade sex för första gången så hade jag aldrig rört mig själv. Jag visste inte hur min vagina såg ut och jag hade ingen aning om att tjejen behövde vara våt. 

Som ni hör så slutade det med katastrof. Utan att gå in på detaljer så slutade min bristande kunskap i vestibulit. Det innebär att kroppen förknippar sex med smärta och därför spänner sig. Det tog mig fyra år att bli av med. Bristande kunskap om min egen kropp ledde alltså till att näst intill alla sexuella relationer därefter var smärtsamma. Ungdomar: Onanera mera, läs på och ha inte sex fören ni är redo.

2. Till personer med snopp: De flesta tjejerna har VÄLDIGT SVÅRT för att komma av enbart penetration! Lär er hur en vagina fungerar innan ni ger er in i the world of sex. Eller fråga åtminstone hur hon vill ha det.

Alltså jag förstår inte hur svårt det kan vara att förstå? Klitoris behöver stimulans, punkt slut. Det här borde verkligen tas upp på sexualkunskapen för det känns för tusan som att näst intill alla snubbar och snopp-personer är helt bakom flötet när det kommer till det här.

3. Tjatsex = våldtäkt. Punkt. Slut.

Jag har blivit utsatt för tjatsex i en av mina nära relationer, och det var inte en gång utan det var näst intill varje dag. Tjatsex fick mig att tro att jag måste "ställa upp" och tjatsex fick mig att känna mig som en dålig flickvän när jag inte ville. 

Men det allra viktigaste, tjatsex fick mig att känna som att min vilja inte betydde något, som att ett nej inte var ett nej. Det fick mig att tvivla på mig själv, det bröt ner mig totalt. Och jag hatar honom för hur han fick mig att må.

4. Tystnad är inte ett ja. Och ett nej är alltid ett nej.

Om tjejen (eller killen) trycker bort dig, gråter, ligger fastfrusen som is och om hen säger nej: sluta, med en gång. Jag önskar att jag efter mer än 3 år av tystnad klarade av att prata eller skriva om det här, men det gör jag inte. Jag är stolt över alla som orkar, och ni ska veta att ni är starka och gör skillnad genom att berätta er historia. 

Det är dock sorgligt att så pass många blir utsatta att det är ett vanligt samtalsämne i mitt Facebookflöde. För mig känns det som en självklarhet att om min partner inte vill så slutar jag. Men tydligen så ringer inte den klockan hos alla, och därför så är det här fortfarande ett väldigt viktigt och aktuellt ämne att prata om.

6. Hormoner är inte ett alternativ för alla.

Det suger, men, hormoner är inte för alla. Snoppbärare: förvänta er inte att personen med vagina tar P-piller, ta ditt ansvar och se till att du har med dig kondom om du har förhoppningar om rajtan-tajtan. Personer med vagina: Plåga inte er själva. Är sexlusten bortblåst, psyket instabilt och ni har mellanblödningar varje dag? Sluta med ditt preventivmedel. 

Gå till ungdomsmottagningen och testa något nytt som kanske funkar bättre, eller kör på kondom. Du ska inte behöva leva med att må piss. Tyvärr så finns det ju personer, som jag själv, som inte tål något. Jag har testat minipiller, 4 olika P-piller, kondom, kopparspiral och hormonspiral, och inget fungerar. Av de hormonfria alternativen så har jag fått andra komplikationer.

Till er som lever med samma problem som jag, så har jag tyvärr inget guru-råd att ge, men ni ska veta att ni inte är ensamma åtminstone. Jag lider med er, fysiskt lider med er. Och jag antar att vi bara får fortsätta hoppas på att det någon dag kommer p-piller för män. Jisses vilken dröm det vore.

6. Tvinga aldrig dig själv till att ha sex.

Ni ska ALDRIG "ställa upp" för att slippa vara "osköna". Personen som tjatar och som inte kan ta ett nej är den som är oskön, inte du. Du är stark, modig och cool som satan som vägrar att bli trampad på. Stå upp för dig själv. 

Men något som är ännu viktigare att lära ut är nästan: tjata inte! Om du som läser det här är en sådan fruktansvärt oskön och vidrig person som brukar tjata till dig sex, så vill jag bara säga en sak till dig: ett nej är ett nej och inte ett kanske. Lägg av med skuldbeläggning, härskartekniker och gnäll för att få din vilja igenom.

7. Att onanera som tjej borde inte vara tabu.

Jag är så trött på förväntningar på människor med kvinnligt könsorgan, de förväntas vara pryda, försiktiga och skämmas över sin sexualitet. Fuck no, säger jag. Det är inget att skämmas för. Om du vill vara hemlighetsfull om ditt sexliv så var det, men var det inte för att du skäms utan för att du själv vill.

Sammanfattningen lyder:

Sex är något komplicerat för många. Jag hoppas dock att de flesta inte ens har det hälften så krångligt som jag har haft det. Dock så gör mina erfarenheter, dåliga som bra, att jag vet ganska så mycket. Vissa kanske tänker att dessa "lärdomarna" är självklara som till exempel: "Tvinga inte dig själv till att ha sex". Men för alla så är det inte lika självklart. För mig var det inte självklart. 

Vi lever i en kultur där det förväntas vissa saker av oss. Killar förväntas "alltid vara kåta" och tjejer förväntas "ställa upp". En kille som inte alltid är kåt ses som onormal och en tjej som alltid är kåt ses som horig. Vi har våra könsroller i samhället. Min roll i samhället är "tjej", och med den rollen så kommer det en hel del förväntningar på hur jag ska vara och på vad jag ska vilja. 

Jag förväntas vara mindre sugen på sex men jag förväntas även ställa upp för att vara en bra flickvän. Som ni hör så krockar förväntningarna med varandra och det är där som förvirringen uppstår. Vad vill jag? Rätt och fel suddas ut och det är därför som det är så viktigt med information om sex till yngre. 

Vi blir förvirrade av porr, film och media. Därför så anser jag att skolan borde ta ett större ansvar när det kommer till att lära ungdomar om sex. Skolan bär även ett stort ansvar för att se till att alla läggningar och kön är inkluderade i undervisningen. 

Herregud, det är 2017, ni borde förstå vid det här laget att enbart heteronormativ undervisning där män står i fokus är utdaterad? Kvinnor onanerar, samkönade ligger, könstillhörighet är konstruerat av människan och klitoris existerar.

Där har ni information värd att lära ut.

Hanna Bolander

/
/
Har du haft sex?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.