Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sverige saknar en ledargestalt – vi behöver en ny dirigent!

Adam Hofmann​ (M) skriver om politiskt ledarskap.
1 av 4

Adam Hofmann​ (M) skriver om politiskt ledarskap.

Privat/Poppe, Cornelius/NTB scanpix

2 av 4

Poppe, Cornelius

3 av 4

NTB scanpix

Adam Hofmann​ (M)
4 av 4

Adam Hofmann​ (M)

Privat

Debatt | 25/07/2017 11:16

Adam Hofmann​ (M): "Det är dags för oss politiker att ta uppgiften på allvar och visa ledarskap."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Samhällsförändringar har i princip alltid åstadkommits av en ledargestalt. När Gustav Vasa tillslut fick med sig bönderna i Dalarna och skapade en revolt som senare skall komma att störta det danska styret av Sverige minns vi vad vi lärt oss i historieböckerna, det krävdes hårt slit och att resa runt i riket för att träffa vanligt folk.

Om man gör en genomskärning igenom det politiska landskapet märker man ganska snabbt att avsaknaden av politiskt ledarskap är ett av de största problemen vi har. Utan tongivande personer som har visionerna och känslan för ledarskap kan vi inte få Sverige att spela i takt och ton längre. 

Historiskt sett finns det dock tydliga politiska personligheter vi alla kan enas om har varit en stark röst i svensk politik, Olof Palme och Fredrik Reinfeldt är kanske de bästa exemplen i en relativ närtid. Trots två helt olika sätt att formulera samhällsutmaningarna i sin tid har man lyckats med att ge stabilitet för Sverige att utvecklas.

Ungefär som en dirigent leder sin orkester. Man har dessutom gjort det i harmoni, rätt ton, rätt takt och i samma tonart som medborgarna. Men vad hände sen? Musiken har tystnat och orkestern har gått hem. Kvar finns bara en tom konserthall med släckta lampor. 

Det är lika nedsläckt som i Rosenbad, man har packat ihop sina fioler och den finaste flygeln är inrullad i ett hörn som är täckt med en tjock röd duk. Sverige behöver en ny dirigent, en ny ledargestalt som kan dirigera orkestern genom vår tids utmaningar. 

Det är dags för oss politiker att ta uppgiften på allvar och visa ledarskap. Genom erfarenhet, ödmjukhet och trygghet skall man leda det politiska arbetet så att man kan känna förtroende för statsmakten. 

Min uppsättning heter Sverige och utmaningen i vår tid är att hitta rätt dirigent som kan sätta ihop en bra orkester som vi vill lyssna på. 

Någon sådan figur syns ännu inte till och vi kan bara hoppas att någon känner sitt kall och vill träda fram. Man behöver tända ljusen i konserthallen igen och skapa musik. 

Min dirigent skapar balanserad musik med en blandning av känslor, stycken och kompositörer. Jag väntar fortfarande på att någon skall plocka upp dirigentpinnen.

Adam Hofmann,
kommunpolitiker för Moderaterna i Nacka kommun

Håller du med?