Isabelle Skoog kritiserar föräldrar som tvingar sina barn att gå på dieter.
1 av 4
Isabelle Skoog kritiserar föräldrar som tvingar sina barn att gå på dieter. - Foto: Privat/LEO SELLEN/Kallestad, Gorm
2 av 4
- Foto: LEO SELLEN / LEO SELLEN
3 av 4
- Foto: Kallestad, Gorm
Isabelle Skoog
4 av 4
Isabelle Skoog - Foto: Privat

Föräldrar – sluta tvinga på era barn bantningsdieter

Isabelle Skoog: "Nej, skärp till er. Må så vara att du sätter dig själv på någon dum diet, men för guds skull, håll dina barn utanför det."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Isabelle Skoog är 19 år gammal och bloggar på nouw.com/bellss

Idag kom jag över en artikel som verkligen väckte aggressioner inom mig. Rubriken löd "LCHF för barn", och texten drog upp extremfall så som barnfetma och hur man skulle ge sina barn riktig mat. Enligt dem, mat utan kolhydrater.  

Jag kunde inte låta bli att leta vidare bland liknande artiklar, och vad jag kom att läsa skrämde mig. Är det verkligen såhär folk uppfostrar sina barn idag? 

En artikel, om en kvinna som satt hela sin familj på sin diet, uppmanade ordagrant föräldrar till att servera köttfärssås med grönsaker istället för pasta och att istället hälla vispgrädde i frukostfilen.

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Dels över det faktum att folk drar in sina barn på dessa påhitt, där jag kan gissa mig till att majoriteten utav dem är fullt friska och inte lider utav barnfetma. 

Men också över det faktum att människor kan vara så blåsta? Alla dessa bantningsdieter är fel, både sett till näringsaspekter och till den relation man har till mat. 

Mat ska vara något gott som ger energi och ork, inte restriktioner och regler. Att man uppfostrar in sitt barn på strikta kommandon gällande mat är så fel det bara kan bli.

För såhär ligger det faktiskt till. Kolhydrater är inte farligt. Man blir inte tjock utav kolhydrater. Man utvecklar inte sjukdomar utav kolhydrater. Det är ett makronäringsämne, precis som protein och fett. 

Vi behöver alla utav dessa för att fungera optimalt, och så är det faktiskt bara."Men jag tappade min övervikt genom LCHF", kanske någon argumenterar. 

Ja men KONSTIGT att du tappade vikt när du baserade din kost på kyckling och grönsaker? Ja det måste ju absolut ha varit kolhydraterna som var boven, inte det faktum att du med din nya kost satt dig själv på svältdiet. 

I dagens samhälle tycks majoriteten tro att kolhydrater besitter någon form av svart magi som bryter all fakta kring kilokalorier och balans. En småkaka och BAM! Du är körd.Eller?

Kolhydrater är kroppens främsta energikälla. Det här innebär inte på något sätt att det gör dig fet, utan att det är vad som snabbast ger dig ork. Det tar inte lika lång tid för kroppen att bryta ner kolhydrater och använda dem som det gör med exempelvis protein, som bryts ned betydligt långsammare. 

Snabba kolhydrater höjer blodsockret snabbare än långsamma kolhydrater men sjunker även snabbare. Återigen, detta handlar om ork och inte övervikt.När du tar bort kolhydrater från din kost så tar du också bort denna snabba väg till ork. 

Det kanske funkar för en medelålders person med ett stillasittande liv, men för ett barn? Barn är ständigt igång, springer runt och leker mest hela tiden. Barn BEHÖVER ork för att, tja, orka vara barn. Så varför då plocka bort det livsmedel som snabbast engagerar dem i aktiviteter?

Men LCHF stannar ju inte där. Med förlusten utav kolhydrater så kommer även ett förhöjt intag utav fett. Ofta i form av smör, grädde och kokosfett. Det är inget fel på något utav dessa livsmedel, de har en given plats i en balanserad kost. 

Att överkonsumera dessa är inte en balanserad kost. Alla dessa ovanstående livsmedel innehåller nämligen mättade fetter, som inte är bra för oss människor i för stora mängder då det kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar till följd av förhöjt kolesterolvärde.  

Föräldrar. Ni plockar alltså bort barnens främsta källa till ork och pumpar i dem ett överflöd utav de så kallade dåliga fetterna... För att göra dem hälsosamma? Förklara logiken, tack. För jag ser den då inte.

När jag var barn så spenderade jag gärna hela dagen på studsmattan. Jag älskade att springa och satt aldrig stilla. Pasta var mitt favoritlivsmedel och fikastunderna var mer eller mindre obligatoriska under de många timmarna utav aktiv lek. 

Att äta glass och choklad på helgerna var lyx och något man såg fram emot. Värt att tilläggas är att jag aldrig varit fet, inte ens i närheten, trots att jag alltid ätit såväl pasta som kakor. I min familj åt vi alltid vanlig husmanskost och det är jag glad för. 

Om mina föräldrar idag hade börjat servera min lillasyster köttbullar med salladsblad och serverat ostmackor utan bröd (vad är det ens?) så hade jag gått i taket. 

Om min lillasyster inte skulle få uppleva den där efterlängtade stunden på lördagen då man äntligen fick plocka fram godispåsen? Om min lillasyster inte skulle få äta sin favoriträtt och inte ha orken till att leka? Det skulle inte jag ha accepterat.

Så hur kan ni då vara så många som medvetet leder era barn in på det här spåret? En allt annat än optimal kost som med stor sannolikhet kommer mynna ut i en dålig relation till mat? 

Nej, skärp till er. Må så vara att du sätter dig själv på någon dum diet, men för guds skull, hålla dina barn utanför det.

Isabelle Skoog

/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.