Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det är dags att vi pratar om mobbning i föreningslivet

- 29/07/2017, 12:46
Fredrik Arbegard skriver om mobbning i föreningslivet.
1 av 3

Fredrik Arbegard skriver om mobbning i föreningslivet.

Privat/TT

2 av 3

TT NYHETSBYRÅN

Fredrik Arbegard
3 av 3

Fredrik Arbegard

Privat

Fredrik Arbegard: "Den mobbning jag utsattes för eskalerade så pass att jag var redo att ta mitt liv."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Hälften av alla svenskar är ideellt engagerade på något sätt och siffran ökar för varje år. I föreningslivet möts människor i alla åldrar och från olika delar av samhället. Det är avgörande för integrationen, hälsan och samhällsutvecklingen. 

Men precis som i skolan och på jobbet förekommer mobbning, det skadar både individer och organisationer. Under flera år blev jag själv utfryst och ifrågasatt i den scoutkår där jag tidigare varit som allra tryggast. 

Personer med mycket inflytande lokalt pratade bakom min rygg, stängde mig ute och ställde orimliga krav när jag valde att inte sätta mig i en jävsituation i samband med att jag blev distriktsordförande. 

Konflikten drabbade både min hälsa, mitt ledarskap och verksamheten. Den mobbning jag utsattes för eskalerade så pass att jag var redo att ta mitt liv. 

Jag fick som tur var hjälp och mår bra i dag, men jag har erfarit hur elaka vuxna människor kan vara mot varandra och hur viktigt det är att vi gör något åt det. 

Föreningslivet är inte bara en viktig plats för barn och unga att växa i, det är också en plats där många av oss som är engagerade själva utvecklas och har roligt. 

Vi har därför ett stort ansvar att ta hand om varandra. Med ett tryggt ledarskap kan vi undvika mobbning, konflikt och ohälsa bland både barn och vuxna. 

För att göra upp med mobbning och övergrepp i föreningslivet kan varje lokalförening: 

  • Se till att förebyggande satsningar för ett tryggt ledarskap, mot mobbning och övergrepp, når ut lokalt. 
  • Ha tydliga rutiner för vad man ska göra om mobbning och diskriminering förekommer i den egna föreningen eller styrelsen. 
  • Rotera ledarskapet i styrelsen för att undvika att samma personer är tongivande år efter år. 

Jag vill se ett föreningsliv där vi behandlar varandra schysst och alltid står upp för den som behöver det. För att det ska bli möjligt måste vi våga och orka göra upp med mobbning, diskriminering och dåligt ledarskap. Tillsammans kan vi göra stor skillnad för en trygg verksamhet för alla.

Fredrik Arbegard

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du blivit utsatt för vuxenmobbning?