Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

I Sverige är det mer sannolikt att vinna på lotto än att bli mördad

Joakim Billtén​ skriver om att det statistiskt sett är mer troligt att vinna en miljonvinst än att bli mördad.
1 av 4

Joakim Billtén​ skriver om att det statistiskt sett är mer troligt att vinna en miljonvinst än att bli mördad.

Privat/SCANPIX/TT

2 av 4

JESSICA GOW / SCANPIX

3 av 4

TT NYHETSBYRÅN

Joakim Billtén​
4 av 4

Joakim Billtén​

Privat

Debatt | 01/08/2017 16:44

Joakim Billtén​: "Det är värt att minnas detta när domedagsprofeter ropar om att slutet är nära."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

År 2016 uppmättes 106 fall av konstaterat dödligt våld i Sverige. Definitionen av detta begrepp är antalet anmälda fall där det med stor sannolikhet är dödligt våld som är dödsorsaken. Alltså är mörkertalet mycket litet, för att inte säga obefintligt.

Samma år, 2016, vann enligt Svenska spel 349 svenskar en miljon eller mer där Stryktipset, Triss och Lotto var de som delade ut flest miljonvinster. Det är alltså mer än tre gånger så sannolikt att en människa i Sverige vinner en miljon kronor eller mer än att samma person blir mördad. 

Om man med det i åtanke sätter sig och lyssnar på nyheterna eller surfar in på någon tidning eller blogg med samhällsrapportering som fokus blir det en ganska morbid och bisarr bild som framställs av det land vi alla delar med varandra. 

Fantasins värld är likadan. Det har gjorts ungefär noll Beck-filmer om "Mannen som vann på Lotto och blev glad" men etern kryllar av TV-serier där människor blir mördade på de mest bisarra sätt av de mest osannolika skälen. 

TV-serier om mordutredare som utreder ett nytt mord utgör nästan hälften av "primetime" tablån och deckargenren lever och frodas landet runt.

En del politiker, debattörer och andra tar varje tillfälle i akt att informera det svenska folket om precis hur illa ställt det är med säkerheten i landet och en del drar paralleller till så kallade "failed states", en stat där det politiska eller ekonomiska systemet är så svagt att regeringen inte längre har kontroll över landet. 

Och om man helt bortser från den verklighet som vi alla lever i idag, där både mord och miljonvinster på spel lyser med sin frånvaro, så har de förstås en poäng. 

Media rapporterar om varenda mord som begås och snurrar det gärna så ofta och länge att det utan en stor koncentration och uppmärksamhetsgrad blir lätt att tro att mord är något som sker överallt och varje dag, och kan hända vem som helst. 

När man kommer hem från sitt arbete är både koncentration och uppmärksamhet många gånger nedsatt då man helt enkelt har ett liv att leva utanför TV:ns förtrollade rike. Man slötittar helt enkelt. 

Problemet med det här är ju att man omedvetet blir programmerad att tro att mord och våld är något helt vardagligt och normalt, trots att det i själva verket är ett extremt osannolikt inslag i gemene mans liv. Det är mer sannolikt att vinna på Triss.

Det är värt att minnas detta när domedagsprofeter ropar om att slutet är nära, vare sig de är politiker, journalister eller mystiska anonyma bloggare. Ditt liv är på riktigt, allting annat är vinklat, subjektivt och sensationaliserat. Var inte rädd!

Joakim Billtén

Håller du med?