Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Elin, 15: Vuxna – när ska ni börja ta ert ansvar?

Elin Blomquist skriver om att vuxna måste ta sitt ansvar och sluta sprida hat.
1 av 3

Elin Blomquist skriver om att vuxna måste ta sitt ansvar och sluta sprida hat.

Privat/TT

2 av 3

Christine Olsson/TT

Elin Blomquist
3 av 3

Elin Blomquist

Privat

Debatt | 02/08/2017 11:35

Elin Blomquist: "Jag vill inte se nästa generation behöva växa upp i detta hatiska samhälle."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Gång på gång får vi höra hur den psykiska hälsan försämras. Hur betygen sjunker. Hur närvaron bland elever i skolan drastiskt sjunker. Sen står vi här som stora frågetecken och undrar vad som pågår. 

Jag ser och hör att vi unga får ta mycket skit för den hatstorm som äger rum på sociala medier och i den verkliga världen. Det är alltid de ungas fel, för det är vi som inte har koll nog för att inse rätt och fel, men det tittas knappt på vuxnas beteende och agerande. 

Klicka dig in på ett inlägg på Facebook eller en bild på Instagram, för du kommer hitta hatiska eller kränkande kommentarer från vuxna. Och jag vet att det finns unga som beter sig oacceptabelt också, men då är det de vuxnas ansvar att förklara att man gör inte så. 

Men hur i hela världen ska någon ung kunna veta vad som är rätt och fel när det mesta vuxna gör är att kommentera hit och dit om allt som det är fel på? 

Det går inte om inte varje vuxen människa tar sitt ansvar att bete sig. Ska jag vara ärlig får jag en känsla av att de vuxna är tillbaka i sandlådan och kastar sand på alla. Bara för att visa att "jag är störst, bäst och vackrast". 

Jag har själv blivit utsatt för hat och kränkande kommentarer. Tro mig att hela ens värld faller samman. I de flesta fallen har det varit vuxna bakom fejkkonton. Allt för att inte visa sin riktiga identitet, vilket alla på en gång förstår att det är en person som inte står för det den skriver. 

Det finns en sak som kommer sitta i mitt huvud för alltid. Ibland spelas det upp i mitt huvud som en film och jag hör vad min lärare säger till mig. "Elin, kan du nånting? Nej det kan du inte!". 

Jag sitter där framför symaskinen och känner hela min värld falla samman. Allt jag vill är att springa ut därifrån och aldrig komma tillbaka. Men jag kommer tillbaka och får höra på kommentarer igen och igen. 

Läraren var kvar trots allt den gjort och lilla jag kände att ingen bryr sig om mig och eller tror på mig. De vuxna lever i en värld där det är fullt okej att hata på unga oskyldiga barn. Så kände jag. 

Efter det började jag hata skolan totalt. Jag blev en helt annan person och helt förstörd innerst inne. Jag tappade tilliten till vuxna, och när det väl var något jag behövde hjälp med kände jag att det inte var någon idé att gå till dem, för de är i sin egna värld full av hat. 

Varje år tar 250 människor i Sverige sitt liv på grund av näthat. Tänk dig då om hatet fortsätter att öka, och på hur många fler som kommer att vilja avsluta sitt liv. Tänk hur många människor du kommer skada inombords för att du kommenterade en riktigt onödig och kränkande kommentar på en killes inlägg. 

Hans familj, vänner, klass, lag och många fler kommer lida av smärtan som DU orsakade. Kanske kommenterade du för att få uppmärksamheten du aldrig fick som ung. Kanske du bara inte fick lära dig att man inte gör så. Det är inte ett hälsosamt beteende. Men det kanske du aldrig fick veta. 

Jag är glad att mina föräldrar lärde mig vad som är rätt och fel. Och mina kunskaper om det ska jag föra vidare. Jag vill inte se nästa generation behöva växa upp i detta hatiska samhälle. 

Och jag vill verkligen inte se mina framtida barn välja bort livet på grund av att det finns vuxna människor som kommenterar elaka saker. 

Jag tror inte att du heller skulle vilja se dina/ditt barn försvinna en dag för att någon inte kunde hålla orden i styr. Det är människors liv ni vuxna som kommenterar spelar med.

Snälla vuxna, jag ber er att ta ert ansvar. Sluta göra fejkkonton och skriva massa skit bara för att. Det är inte ett dugg coolt. 

Helt seriöst, vill du ha uppmärksamheten du aldrig fick, stå då upp för dem som blir utsatta för hat. Både på internet och i verkligheten. Då kan jag lova dig att du får min och många andras uppmärksamhet. 

Jag tar mitt ansvar, och du med. Tillsammans kan vi stoppa hatet och rädda liv. Vi kan bli samhällets hjältar, du och jag tillsammans! 

Elin Blomquist

Håller du med?