Lady Dahmer är besviken på Katerina Janouch agerande mot Rossana Dinamarca.
1 av 3
Lady Dahmer är besviken på Katerina Janouch agerande mot Rossana Dinamarca. - Foto: Privat/Twitter/SCANPIX
Katerina Janouch
2 av 3
Katerina Janouch - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Lady Dahmer
3 av 3
Lady Dahmer - Foto: Privat

Jag är besviken, Katerina Janouch – vi har förlorat en medsyster

Lady Dahmer: "Att som feminist sexualisera och slutshamea en kvinna så grovt är under all kritik."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Att Katerina Janouch bytt riktning senaste året har nog inte gått många feminister förbi. Jag har med sorg i hjärtat kunnat bevittna denna färgstarka och passionerade medfeminist och medsyster anta en mer och mer rasistisk retorik. 


Den kulminerade förra året när hon kallade marockanska barn för slödder och uppmuntrade högerextremt våld mot dessa. Hon tog senare tillbaka detta och menade att hon inte förstått vad det handlat om.

Alla kan såklart begå misstag och i affekt kläcka ur sig grodor, men det stannade inte där och vi har sedan dess kunnat se en mer extrem och aggressiv retorik som påminner mycket om just de högerextrema hon tidigare tagit avstånd från. Under valet 2014 uppmanade hon sina följare att kasta SD:s valsedlar i soporna, men nu går hon deras ärende. 

 

Jag har hoppats att det handlat om rädsla. Att Janouch ska ta sitt förnuft till fånga. Att hon agerat i panik och frustration över de ökade gruppvåldtäkter som uppmärksammats. Även om det aldrig kan ursäkta hennes återkommande rasistiska utspel.

 

Men det råder inga tvivel om att vi förlorat en medsyster. Häromdagen twittrade hon ut en smygtagen bild på Vänsterpartiets Rossana Dinamarca som medverkade i en sittdemonstration för afghanska ensamkommande barn.

Bilden var tagen i en vinkel så att man kunde se rakt upp i skrevet på Dinamarca. "Trappan är mer effektiv än Tinder", skrev Janouch, antydande att Dinamarca var där för att ragga.

 

En tydlig pass till den myt som sprids av högerextrema om att kvinnor som engagerar sig i flyktingpojkar gör det för att de vill ligga. 

 

Att som feminist sexualisera och slutshamea en kvinna så grovt är under all kritik och om det inte vore illa nog så avfärdade Janouch kritiken med att det var "ett skämt". En klassisk ursäkt sexister använder sig av. Jag trodde aldrig jag skulle se en feminist säga detsamma. 

 

Hon bad om ursäkt och tog bort bilden men skrev ändå ett blogginlägg där hon fortsatte att ifrågasätta Dinamarcas närvaro på sittdemonstrationen. Hon menade att Dinamarca utnyttjar ensamkommande (för sexuella kontakter?) och jämförde henne med Arbogakvinnan. 

 

Sen, och man hoppas desperat att hon ska sluta och backa och inse att hon gjort bort sig, så postar hon en bild på Dinamarca iförd en t-shirt med texten "Sveriges sexigaste politiker 2015", tillsammans med: "Fattar inte pratet om att Rossana Dinamarca inte vill 'bli sexualiserad'? 2015 gick det ju bra?!".

Här anklagar hon Dinamarca för dubbelmoral. Om det är OK för Dinamarca att "sexualisera sig själv", då är det väl fritt fram för andra att göra det samt slutshamea och antyda att hon utnyttjar tonåringar sexuellt. Vadå, samma sak, eller?!

 

Jag tycker att det är beklagligt att Janouch, med tanke på att hon är jobbat som sexualrådgivare och relationsexpert i över tjugo år, inte förstår skillnaden mellan att själv bestämma över sin kropp och att ta sig friheten att bestämma över andras.

Dinamarca får klä sig som hon vill och känna sig sexig hur mycket hon vill utan att andra ska ta sig rätten att sexualisera henne. Samtycke kallas det. Ett begrepp jag trodde Janouch var väl förtrogen med. 

 

Det ironiska är att Katerina Janouch på uppdrag av Viking Line jobbar mot sexuella trakasserier. Ett uppdrag hon nu blivit uppsagd ifrån. Generellt brukar jag vara emot att man avskedar människor, för alla behöver överleva, men i detta fall så stöttar jag beslutet.

Det är inte förenligt med uppdraget att kränka kvinnor sexuellt eller upplåta plattform för män att göra detsamma. Att hon överhuvudtaget fått uppdraget är ett mysterium. Att hon får stöttning av Ingrid Carlqvist säger allt. Jag känner sorg. 

Lady Dahmer

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.