Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför är bantning det absolut dummaste som finns

- 19/08/2017, 08:31
Hanna Bergwall skriver om varför hon anser att bantning är en idiotisk idé.
1 av 3

Hanna Bergwall skriver om varför hon anser att bantning är en idiotisk idé.

Privat/TT

2 av 3

Linda Forsell / SvD / TT

Hanna Bergwall.
3 av 3

Hanna Bergwall.

Privat

Hanna Bergwall​: "Istället för att pracka på oss den här skiten borde media fokusera på att hjälpa oss med något som faktiskt kan fungera."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den här veckan var det många som gick tillbaka till jobb och skola. Och precis som i början av ett nytt år ska vi alla "ta tag i våra liv". Med andra ord: vi ska banta. 

Sida upp och sida ner pryds Aftonbladet och Expressen med artiklar om mirakelmetod efter mirakelmetod. "Kickstarta ditt nya liv!". "8 kilo på 2 veckor!". Men sanningen är, som vi alla vet: bantning fungerar inte. 

Det är ingen hemlighet. Så småningom går vi alla upp igen. Plus att vi får några extra kilon och dåligt självförtroende på köpet. 

Men lugn, det beror inte på dålig karaktär. Kroppen får panik när vi bantar! Den förbereder sig för det värsta. För svält. Inte konstigt att den håller hårt i varje kalori den får. 

Och efter att vi skrämt upp kroppen på det här viset kommer den ihåg. Bäst att lägga på några kilon inför nästa svältperiod. 

Istället för att pracka på oss den här skiten, som bantning rent ut sagt är, borde media fokusera på att hjälpa oss med något som faktiskt kan fungera. Att älska sin kropp oavsett storlek och utseende. 

Åtminstone acceptera sin kropp. Det vi skulle vinna på att tycka om vår egen kropp är ovärderligt. Kanske skulle inte var och varannan tjej börja banta? 

Kanske skulle vi kunna hejda ätstörningsepidemin som härjar i vårt land? Det är värt ett försök. 

Hanna Bergwall