Alla borde ha mer sex – för hälsans skull!

- 19/08/2017, 17:08
Lis Jacobsson uppmuntrar alla till att ha mer sex – för hälsans skull!
1 av 3

Lis Jacobsson uppmuntrar alla till att ha mer sex – för hälsans skull!

Privat/Shutterstock

2 av 3

Shutterstock

Lis Jacobsson.
3 av 3

Lis Jacobsson.

Privat

Lis Jacobsson: "Sex ger också stora fördelar för vår mentala hälsa, utan några bieffekter. Vilken medicin klarar det?"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Sexlivet är oftast väldigt privat och därmed inget man pratar om med andra. Så vill de flesta av oss ha det, men även om det är något som vi inte pratar om, så gör det inte sexlivet mindre viktigt. Ett tillfredsställande sexliv ingår faktiskt som en del i den övergripande definitionen av hälsa.

Från rapporten "Sex i Sverige" av Folkhälsoinstitutet (finansierad befolkningsbaserad studie) ser man sambanden mellan tillfredsställande sexuella relationer och tillfredsställande livskvalitet, vilka också är nära sammankopplade med psykosocialt och fysiskt välbefinnande.

En god hälsa och en livspartner är viktiga faktorer för ett vitalt sexliv. Ett tillfredsställande sexliv innebär dock inte endast förmåga till samlag, det finns många andra sätt att ha ett sexliv på också. 

Råkar man ut för sjukdom, funktionshinder eller annat som påverkar sexlivet negativt så går det att lära sig nya sätt att njuta och ha närhet på.

Idag finns det också många sexhjälpmedel som kan göra så att man kan få orgasm enklare, genom exempelvis vibrationer som påverkar nerverna på djupet på ett sätt som beröring inte kan. Hälsoeffekterna av en orgasm är otroligt stora. Det främjar hälsan så mycket mer än vad man kan tro.

Med en ökad andel äldre i befolkningen är det extra angeläget att främja hälsan, så att man kan ta vara på sin ålderdom. Tänk att du själv genom njutning kan främja din egen hälsa! Visste du att:

  • Om man livet igenom är väldigt sexuellt aktiv, och har sex tre-fyra gånger i veckan, så halveras risken för stroke. Sexuellt aktiv behöver inte betyda samlag.
  • Sex hjälper till att förebygga depressioner.
  • Sex stärker ditt immunförsvar.
  • Sex är smärtstillande. När du har sex så utsöndras smärtlindrande hormoner/endorfiner och du blir därmed mindre känslig för smärta.
  • Sex ger dig bättre kondition samt att dess skyddande effekt liknar den hos vanlig träning. Under sexuell njutning så slår dessutom vårt hjärta snabbare och är därmed bra för hjärta och blodomlopp.
  • Sex är avslappnande. Hormonet oxytocin har antistresseffekter och minskar blodtryck såväl som puls.
  • Sex ger bättre sömn. Vid orgasm så femdubblas hormonet oxytocin, vilket i sin tur också är ett naturligt sömnmedel, så det är extra bra att ha sex på kvällen ifall du normalt har svårt för att somna.
  • Mannen utsöndrar extra testosteron, vilket får honom att både tänka och minnas bättre.

Utöver fördelarna ovan så ger sex stora fördelar för vår mentala hälsa, utan några bieffekter. Förutom möjligtvis lite extra ont här och där om du har för gymnastiska övningar. Vilken medicin klarar det?

Lis Jacobsson