Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Föräldrar, vi måste sätta ner foten – säg nej till energidrycker

- 18/08/2017, 12:16 -
Kjell Moberg tycker att föräldrar måste sätta ner foten och förbjuda sin barn att dricka energidryck.
1 av 3

Kjell Moberg tycker att föräldrar måste sätta ner foten och förbjuda sin barn att dricka energidryck.

Privat/Claudio Bresciani

2 av 3

Claudio Bresciani

Kjell Moberg.
3 av 3

Kjell Moberg.

Privat

Kjell Moberg: "Som ambulanssjuksköterska möter jag många ungdomar som upplever en sådan obehagskänsla av hjärtklappning att de tror de ska dö."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Varför ska folk under 15 år överhuvudtaget dricka energidrycker?? Ja, den frågan är det nog många som ställer sig då man dagligen ser ungdomar komma gåendes med dessa "flashiga" burkar i händerna. 

Är det så enkelt att detta är den nya trenden hos dagens ungdomar? Att man inte får vara med i gänget och inte anses vara tillräckligt "cool" om man inte dricker dem? 

Är det grupptryck som gör att man börjar dricka, för att bli accepterad? Det verkar åtminstone finnas skäl att tro det, tyvärr. 

Är det så enkelt att föräldrar slutat bry sig om sina barn tillräckligt mycket? Eller är de för upptagna med sina egna liv och karriärer? Räcker inte tiden till i vardagen eller är de för godtrogna? 

Eller är det så att föräldrars ständigt dåliga samvete gör sig påmint och att man tillåter konsumtion av dessa energidrycker för att vara snäll och på så vis vara sina barn till lags? 

Många föräldrar har nog ingen aning om vad som sker när deras barn är nere på stan eller när dörren stängs på kvällen till deras rum. 

Hur som helst innehåller energidrycker relativt mycket koffein, allt från en kopp kaffe till uppemot tre-fyra koppar, beroende på storlek. 

Ungdomar som inte är vana vid koffein får snabbt en effekt av ökad vakenhet och koncentrationsförmåga. Det möjliggör att de lättare kan vara vakna på nätterna och till exempel spela dataspel. 

Oftast finns även ämnen som taurin och guarana i energidryckerna, som inte ska förbises gällande de negativa effekterna. 

Enligt Giftinformationscentralen 2009, Livsmedelsverket 2017 och Svensk Dagligvaruhandel 2015 kan ett högre intag av koffein leda till mycket obehagliga symtom som till exempel sömnproblem, huvudvärk, ångest, oro, yrsel, illamående, kräkningar, diarré, hjärtklappning, kramper, medvetslöshet och i värsta fall hjärtstopp.

Alla reagerar också olika på koffein beroende på känslighet. Enligt en ny amerikansk studie gjord vid University of Maryland visar användandet hos ungdomar på mycket värre bieffekter. 

Forskare har kommit fram till att den som dricker mycket energidryck har lättare att utveckla ett missbruk senare i livet. 

Jag har själv mött dessa ungdomar i mitt arbete som ambulanssjuksköterska och många upplever en sådan obehagskänsla av hjärtklappning att de tror de ska dö! 

Avslutningsvis gäller det för alla föräldrar att stå på sig, ta diskussionen hemma och sätta ned foten och visa vem som bestämmer! 

Man måste våga bry sig, vara obekväm, ställa frågor och vara allmänt nyfiken! Vi är skyldiga våra barn detta, att visa dem vägen och vara föredömen! För vem ska annars vara det?

Kjell Moberg,
ambulanssjuksköterska