Tanja Dyredand​ uppmanar till att inte stressa ihjäl sig på jobbet.
1 av 3
Tanja Dyredand​ uppmanar till att inte stressa ihjäl sig på jobbet. - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Janerik Henriksson/TT
Tanja Dyredand​.
3 av 3
Tanja Dyredand​. - Foto: Privat

Jag fick en stroke av jobbstressen – låt det inte hända dig

Tanja Dyredand​: "Uttrycket att ta det lugnt när jag är död införlivades nästan."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Tanja Dyredands driver bloggen www.stressaav.nu.

Följ henne på Instagram och se hennes videos på YouTube.

"Sökes: Ung, hungrig, mångsidig expert inom din bransch. Gärna med ett stort och viktigt kontaktnät. Du ska inte ha barn och familj. Du ska finnas tillgänglig 24/7. Att ställa upp sena kvällar och helger är något du ska se fram emot. 

Att du ens får jobba här ska du se som en bonus; det är många som vill ta din plats. Du får helst inte ha ett liv utanför jobbet. Du ska alltid vara ansiktet utåt, även när du är på privat middag. Ta det lugnt? Det kan du göra när du är död". 

Nej, detta är inget skämt. Året var 2005 och jag jobbade då på radio. Min chef målade upp riktlinjerna för hur en perfekt anställd skulle vara. Nu visste vi alla att fast anställning endast existerade på papper, då projektanställningar krävde mindre av LAS, Journalistförbundet och regler. 

Vi skulle vara tacksamma att få jobba med minimalistiska slavlöner. Någon annan var alltid redo att ta över. Nu, 2017, läser jag om nästan samma orimliga arbetskrav. Den här gången utmejslade av reklambyrån McCann.

De söker en ny vd. Marie Schnell Carlén slutar efter fyra år. Enligt vad nordenchefen Richard Bonner-Davis berättar i en tidningsintervju är det för att hon "har man och barn och ibland behöver andningspaus från arbetet". 

Han berättar att hon jobbat 24 timmar om dygnet, stenhårt, i fyra år. Nu behöver hon andas. Vem hade inte behövt det. Kanske också att sova? I nästa andemening berättar nordenchefen att de således söker en ny vd att axla utmaningen. 

En person som ska vara som den gamla vd:n; beredd att jobba 24 timmar om dygnet, ha samma bukett av erfarenhet, men gärna någon som är yngre och som också är drivet utsvulten. En "mångsidig expert inom reklam och marknadsföring. Och någon som är ung och tillräckligt hungrig för att ta företaget framåt", menar Richard Bonner-Davies i intervjun. 

Va? Skämtar de? Backa bandet lite. Senaste jag tittade i kalendern är det alltså 2017. Har företagen inte kommit längre? Att utbrändhet är en av de största anledningarna till sjukskrivningar och ohälsa i Sverige kan inte förbigått någon arbetsgivare vid det här laget. Eller håller McCann och andra företag för öron och ögon parallellt? 

Medierapportering om stressrelaterad ohälsa har pågått kontinuerligt de senaste tio åren. Forskning som visar att:

  • Du under hård press/stress INTE kan göra mer än en uppgift bra åt gången. 
  • Sömn är livsviktigt för att du ska kunna ta bra och sunda beslut. 
  • Stress minskar din kreativa förmåga. 
  • Stress minskar din ledarskapsförmåga. 
  • Stress minskar problemlösningsförmågan. 
  • Stress minskar din förmåga att hantera mer stress. 
  • Stress ökar chansen att göra impulsiva saker. 
  • Stress smittar av sig. Är du stressad blir andra stressade omkring dig. 
  • Stress gör dig irriterad och otrevlig. 
  • Stress skapar annan ohälsa i kroppen och du blir sjuk. 
  • Ha många bollar i luften under stress = dåligt arbete överlag. 

Vem vill ha en stressad/pressad vd? Vem vill anlita ett stressat företag? Vem vill jobba med pressade arbetskamrater? I min värld har reklambyråer ofta varit de som gått i bräschen för nya trender. 

Anammat teknologiska lösningar tidigare än gemene hen, arrangerat kreativa mötesplatser i saccosäckar och bjudit på gemenskapsfrukost i skogsmiljö, för att ta några exempel. Därför känns McCann oerhört mossigt. 

Inte bara det sexistiska påstående under tidningsintervjun. Skulle man säga så om en manlig vd som avgår? Att han behöver vara hemma med fru, barn och andas? Har googlat runt och inte hittat ett endaste uttalande som ens liknar det. 

Här är det istället citat om att "han nu går vidare till fler utmanande arbetsuppgifter på xxx", med mera. McCanns människosyn om sina anställda är mer än mossigt. Det är übermossigt. Tyvärr är inte den här människosynen ovanlig. 

Många företag och organisationer lever kvar i någon kvarglömd piskan-etik. Där företaget motiverar med piskan, och moroten är att slippa den. 

På dessa arbetsplatser är du totalitärt underordnad. Alltid vara en arbetsför anställd, gärna sittandes i öppna landskap och där chefen kan se din dator så att du inte privatsurfar. 

Det är underförstådd arbetsetik att du gärna jobbar över vissa kvällar och att deadline bokstavligen är döden om du inte håller den. 

Jag själv gick in i väggen för fem år sedan efter mångårig stress. Först hjärtflimmer, följt av en stroke. Uttrycket att ta det lugnt när jag är död införlivades nästan. Jag hade tur. Partiell förlamning som sedan släppte efter några månader. 

Vägen tillbaka har varit tuff. Den krävde en total livsstilsändring som jag kämpar med fortfarande. Inplanerad återhämtning, medveten närvaro, andningsövningar, meditation och yoga blev min räddning. Ja, tillsammans med en jäkla massa humor och en omhändertagande man, dotter och hund, och en dåvarande mycket förstående arbetsgivare. 

De har fått stå ut med att jag ibland byter plats på ord, säger fel meningar, att min grammatik inte är som den brukade, att jag blir trött fortare. Att kroppen till slut inte orkade med jäkten i Stockholm, utan att vi nu flyttat ut till en gård i Roslagens lugna natur. 

Hade jag då vetat det jag idag vet, hade jag aldrig behövt gå in i väggen. Att du endast behöver så lite som 10 minuter om dagen med avslappning/andningsövningar för att minska stresshormoner. Då ökar också din kreativitet och problemlösningsförmåga. Du gör ett bättre och noggrannare jobb. 

När jag blev starkare bestämde jag mig för att använda min livsomställning till något positivt. Nu är jag ute och föreläser, coachar inom stresshantering samt hjälper företag och privatpersoner att stressa av. Kan jag nå ut till en person, som i sin tur får positiva verktyg till livsförändring med mindre stress, är jag tacksam. 

Då är omvägen med helvetets-stroken värt varenda sekund. Till dig som nu kanske är tillbaka efter semestern, börjar skolan eller nytt jobb. Snälla. Boka in återhämtning. Minst 10 minuter varje dag. Du kan ta fem minuter på morgonen och fem minuter på kvällen. 

Vad återhämtning är för dig vet du bara själv. Vissa föredrar att sova, andra att lyssna på sin favoritlåt, gejma spel, se en serie eller gå en långpromenad. Tänk inte att "det där gör jag imorgon", utan ta en liten välbehövlig time-out bara för dig själv. Du är värd just nu. För du är fantastisk. 

Så till dig som är arbetsgivare: du vet att forskning visar att de arbetsplatser som investerar i sina arbetstagare är de arbetsplatser som har bäst resultat. Det är här alla vill jobba. Det är här det är minst sjukfrånvaro. Här vill alla göra ett bra jobb. 

En utvilad hjärna är en fantastisk medarbetare. Det borde 2017 vara en medmänsklig rättighet att ha balans mellan arbete, fritid och sömn, och få ha tid för återhämtning, även på arbets- och skoltid. 

Erbjud exempelvis ett rum med säng där man kan vila huvud och kropp när det blir för mycket. Låt arbetstagare/elever ha hörlurar med musik så att de kan stänga av omvärlden ibland. Aldrig behöva äta lunch vid datorn. Uppmuntra till korta andningspauser var eller i alla fall varannan timme. 

För vi måste börja PRIORITERA en balans mellan arbete, fritid och sömn. Annars är vi tickande bomber av bakåtsträvande McCanns. Tickande bomber av unga och hungriga, gärna utan familj. 

Tickande bomber av "ta-det-lugnt-det-gör-jag-när-jag-är-död". Tickande bomber som är klara att explodera när som helst. Jag lovar, ingen vill ha dessa omkring sig!

Tanja Dyredand

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Känner du dig stressad på jobbet?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.