Måndag 29 Nov
Stockholm

Sluta vara snål – att planka är inte bättre än att snatta

Denna text är hämtad från bloggen Mika Marin.

Mika Marin tycker att planka i kollektivtrafiken är lika illa som att snatta.
1 av 3
Mika Marin tycker att planka i kollektivtrafiken är lika illa som att snatta. Foto: Privat/Svenska Dagbladet
2 av 3
Mika Marin.
3 av 3
Mika Marin. Foto: Privat

Mika Marin: "Att ni inte vill betala är ingenting annat än snålhet på gränsen till kriminellt beteende."

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Mika Marin är 43 år och bor i Stockholm. 

Du kan läsa hans blogg på marinblue.blogg.se

Genom att det plankas i kollektivtrafiken förlorar SL varje år omkring 300 miljoner kronor i rena biljettintäkter. Det är en summa som stjäls från hederliga, betalande resenärers plånböcker i form av relativt dyra biljettpriser.

 

Om alla betalade för sitt resande skulle SL-kortet kosta oss, enligt en grov beräkning, cirka 50 kronor mindre i månaden. Det skulle innebära en besparing för var och en på 600 kronor om året. En fyrbarnsfamilj skulle kunna göra en liten semester för de pengarna.

 

Men alla vill inte betala. För det är för dyrt. Okej, säger jag, men har du som tycker det tänkt en sekund på varför det är så dyrt?

 

Organisationen Planka.nu säger sig fint att jobba för avgiftsfri kollektivtrafik, som finansieras av skatter. I själva verket är det en semikriminell organisation, som uppmanar till kollektiva personrån. 


Går man in på organisationens hemsida märker man efter en minut att det handlar om en kommunistisk rörelse som självrättfärdigar sina åsikter och mål på bekostnad av alla andra som inte delar deras åsikter. Det är vi som betalar som bekostar även deras resor.

 

Planka.nu tycker i praktiken att ju mer du tjänar, desto mer bör åkandet kosta. Trafiken skulle ju finansieras av progressiva skatter. De tycker alltså att det inte räcker att alla vi redan betalar över hälften av våra inkomster i skatt. Hårt arbete, långvarigt studerande och företagsamhet ska alltså enligt dem vara straffbart.

 

Planka.nu håller även på med en slags Robin Hood-verksamhet. Om du, istället för att betala för ditt resande, väljer att betala en medlemsavgift för organisationen betalar de dina böter du kan råka ut för. Och mer böter lär det bli med tanke på att antalet biljettkontroller nästa år ska dubbleras.

 

Planka.nu utger sig inte endast för att vara Robin Hood utan även Moder Teresa. På deras hemsida uttrycker de oro för försämrade arbetsförhållanden för alla biljettkontrollanter. Som om de ville att biljettkontrollanter ens existerade!

 

Planka.nu är allting annat än Robin Hood eller Moder Teresa. Pengarna som de "ska ta tillbaka" är inte stulna pengar eller ohederligt insamlade inkomster. Det är pengar som de själva har stulit från alla andra. Det är som att snattare hade en förening som betalade deras böter, som orsakats av snatteri. 


Den enda skillnaden är att plankare snattar kollektivt av alla andra, vilket inte på något sätt gör saken bättre. Till råga på detta ska vi tro att de på riktigt är oroade för kontrollanternas arbetsförhållanden. Tillåt mig att skratta!

 

Jag personligen låter aldrig någon ta rygg på mig i tunnelbanan. Fräckare beteende finns inte. Det är som att gå och bajsa på grannens trappa och be om toapapper. 

 

Självklart finns det situationer där plankning kan anses vara mer rättfärdigat. Situationer, ja. Men det är inte det Planka.nu handlar om. Det handlar om organiserad plankning. 


Och det är inte på något sätt acceptabelt eller försvarbart. Det är på grund av den systematiska och organiserade plankningen vi alla måste betala mer för våra SL-kort.

 

Sluta leka Robin Hood! Sluta förklä ert snatteri i politisk skepnad. Om ni hade ens en uns hederlighet i kroppen skulle även ni har råd att betala för ert resande.

Och sluta snacka om att alla inte har råd. Kostnaden för SL-kort ingår till och med i försörjningsstödet. Att ni inte vill betala är ingenting annat än snålhet på gränsen till kriminellt beteende.

 

Mika Marin

Vill du också få ut din röst?
Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela