Fredag 16 Apr
Stockholm

Sluta ragga på oss som sitter i kassan – ni förstör vårt jobb

Amela Velić​​ är trött på män som raggar på henne när hon står i kassan.
1 av 3
Amela Velić​​ är trött på män som raggar på henne när hon står i kassan. Foto: Privat/TT
2 av 3
Amela Velić​​.
3 av 3
Amela Velić​​. Foto: Privat

Amela Velić​​: "Flertal gånger i veckan får jag handskas med män som kommenterar min kropp. Män som ger mig opassande komplimanger."

Kommentera (24)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Amela Velić är 20 år och jobbar i en spelkiosk.

Har du någonsin känt dig otrygg på ditt jobb?? Har du någonsin känt dig obekväm runt en kund? Har du någonsin blivit illa till mods över ett bemötande? För många är detta en vardag. 

Jag är en ung kvinna på 20 år som, för några månader sen, började jobba bakom kassan i en liten kiosk. Jag älskar mitt jobb men jag känner mig sällan trygg. Flertal gånger i veckan får jag handskas med män som kommenterar min kropp. Män som ger mig opassande komplimanger. 

Jag har till och med varit med om män som gett mig inviter hem till dem. "Vad sexig du är i svarta kläder". "Hon ska hem med mig sen så håll inte kvar henne för länge". "Om pojkvännen inte räcker till så vet du vart jag finns". Detta är bara några få exempel.

Ibland har det till och med gått så långt att jag blivit trakasserad på min fritid. För endast några få dagar sen blockerade jag ett nummer som skickade opassande saker till mig via sms.

Äldre män har stannat upp kön för att fråga om jag är intresserad trots min ålder. Det är genant att bli förminskad framför andra kunder. När jag försöker prata med folk om det här får jag endast svar som "strunta i det bara".

När man blir utsatt för trakasserier regelbundet sätter det sig i psyket. Man blir trött till slut, och rent ut sagt mår man för jävligt. En klump sätter sig i magen varje gång en kund man vet ger en obehag kommer in.

"Hitta ett nytt jobb". Vem ska ersätta mig? En kvinna som gillar att män förminskar hennes yrkesroll genom att gång på gång fälla kränkande kommentarer? Som nämnt tidigare så älskar jag mitt jobb och mina övriga kunder som behandlar mig med den respekten varje människa förtjänar.

"Säg ifrån". Tro mig, det gör jag. Och tro mig lika mycket när jag säger att mer än hälften inte bryr sig. Jag vet att jag inte är ensam om att bli utsatt för detta. Kvinnan, eller mannen för den delen, står bakom kassan för att göra sitt jobb. 

Oavsett kön, ålder, ursprung, skönhet så är det först och främst en människa som står där. En människa i sin yrkesroll som inte förtjänar att bli kränkt. Till alla som har genomlidit liknande, stå ut och ta aldrig skit.

Amela Velić

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (24)
Kopiera länk
Dela