Fredag 27 Maj
Stockholm

Stoppa Erdoğan-propagandan på Raoul Wallenbergs torg

Kurdo Baksi och Murat Kuseyri tycker inte att Turkiska ambassaden ska få inviga sin fotoutställning på Raoul Wallenbergs torg.
1 av 4
Kurdo Baksi och Murat Kuseyri tycker inte att Turkiska ambassaden ska få inviga sin fotoutställning på Raoul Wallenbergs torg. Foto: Privat/Privat/STF
Recep Tayyip Erdoğan.
2 av 4
Recep Tayyip Erdoğan. Foto: STF
Kurdo Baksi.
3 av 4
Kurdo Baksi. Foto: Privat
Murat Kuseyri.
4 av 4
Murat Kuseyri. Foto: Privat

Kurdo Baksi och Murat Kuseyri: "Man behöver inte vara Einstein för att inse att förtryckarstaten Turkiet utnyttjar Raoul Wallenbergs namn."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Raoul Wallenberg fick ett torg i Stockholm uppkallat efter sig sedan han räddat tusentals människor från Förintelsen. 

För några veckor sedan hölls en minnesstund för Förintelsens romska offer på torget. Minnesstunden arrangerades av Sveriges Internationella Roma Filmfestival i samarbete med Forum för levande historia.

Det skulle Raoul Wallenberg ha varit stolt över. Men vem tror att han i sin vildaste fantasi skulle gå med på att upplåta torget till att hylla en förtryckarregim som 2017 fängslar tiotusentals människor som tänker och tycker annorlunda än presidenten? Men det är just vad som håller på att ske.

Vi tittar tillbaka på den 2 augusti. Emerich Roth, överlevande från Förintelsen, stod på Raoul Wallenbergs torg och sade: 

"Med facit i hand vet vi att om människor hade reagerat och protesterat, vilket inte alls var omöjligt, hade Förintelsen aldrig kunnat äga rum. Det är med andra ord passiviteten och likgiltigheten som är mänsklighetens största fiende".

Och så tittar vi, tyvärr, 27 dagar framåt. Då har enheten för evenemangstillstånd på Stockholms trafikkontor upplåtit torget till den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğans förlängda arm. 

Turkiska ambassaden i Stockholm ska inviga en fotoutställning med natursköna bilder från historiska platser, med syftet att hylla och skönmåla dagens Turkiet och öka svensk turism för att förstärka sin förtrycksapparat, på samma torg. Utställningen ska pågå till 6 oktober.

Hur tänkte Stockholms kommun? Man behöver inte vara Einstein för att inse att förtryckarstaten Turkiet utnyttjar Raoul Wallenbergs namn.

Vi skulle kunna rada upp hundratals anledningar till varför Raoul Wallenbergs torg inte bör fungera som arena för Erdoğan-propaganda. Här kommer några:

• Turkiet genomförde folkmordet på 1,3 miljoner armenier och syrianer 1915.

• Den turkiska staten konfiskerar med en snårig lagstiftning mark som tillhör kyrkor och kloster, bland annat Mor Gabriel, världens äldsta syriansk-ortodoxa kloster som grundades på 600-talet.

• Över 100 kurdiska kommuner har konfiskerats och deras folkvalda borgmästare har kastats i fängelser.

 • Erdoğans armé har totalförstört den Unesco-skyddade kurdiska stadsdelen Sur i Diyarbakir, med världens näst största stadsmur efter den kinesiska muren. Syftet: att radera kurdernas, syrianernas och armeniernas historia.

• Med samma syfte bombar Erdoğans armé i dagarna en av civilisationens vaggor, den tio tusen år gamla historiska staden Hasankeyf, som ligger längs Tigrisfloden i Batman. Samma armé bombar även tusentals hektar skogsområden i Dersim-provinsen, vilket har orsakat stora bränder. Ingen tillåts släcka bränderna!

• Erdoğan har avskaffat all yttrande- och pressfrihet. 120 00 personer har blivit av med sina arbeten i massavskedanden. 50 000 människor har fängslats för samröre med Gülen-rörelsen.

Nej, Stockholms trafikkontor, ta ert sunda förnuft tillfånga. Det ni gör rimmar illa med Raoul Wallenbergs storartade humanistiska insatser. 

Hade Wallenberg levt i dag hade han med stor sannolikhet gjort allt som stod i hans makt för att rädda människor som riskerade fängelse, tortyr, deportationer och massmord.

Därför bör ni inte tillåta den despotiske presidenten Erdoğans ambassad att göra propaganda på det fina torget som står för så mycket annat.

Kurdo Baksi,
författare och journalist

Murat Kuseyri,
svensk-turkisk journalist

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela