Andreas Höistad kritiserar dansförbudet på krogar, som han själv har erfarenhet av.
1 av 4
Andreas Höistad kritiserar dansförbudet på krogar, som han själv har erfarenhet av. - Foto: Privat/TT/TT
2 av 4
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
3 av 4
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
Andreas Höistad.
4 av 4
Andreas Höistad. - Foto: Privat

Jag kallades till polisförhör – för att mina gäster dansade

Publicerades: 29 Aug 2017, 16:40

Andreas Höistad: "Vem vet, nästa år är det kanske DJ Battle på Almedalsveckan som får poliskontroll?​​"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Andreas Höistad är före detta nattklubbschef, musikkonsult, DJ och snart krögare.

En kall novemberdag kom samtalet. En saklig polisröst bad mig komma ner till polisstationen för förhör om misstänkt brott mot ordningslagen. Med en klump i magen infann jag mig, satte mig ner i stolen och lyssnade till vad utredaren hade att säga. 

"Fängelse", var svaret på min fråga om straffpåföljden på detta brott. Vad jag var misstänkt för? 

Fyra glada turister hade dansat med händerna i luften runt ett ståbord en sen kväll på F12 Terrassen under den gångna sommaren, under mitt ansvar. En strängt förbjuden aktivitet utan danstillstånd. 

För alla oss som lägger ner själ och hjärta i att förbättra Stockholms uteliv är det här med danstillstånd inget nytt. Det är det löjligaste och absolut onödigaste av alla verktyg i den byråkratiska snårskogen som odlats mot oss nöjesförbättrare. 

Kort och gott innebär det att ett tillstånd behövs för att människor ska få lov att röra sig i takt till toner på krogen. Det ska tilläggas att danstillstånd för uteserveringar är i princip en omöjlighet att få. 

Hur hindrar man människor från att spontant röra sig till musik, kanske någon undrar? Jo, man kan på många sätt uppmuntra (läs tvinga) människor att stå still. 

Exempelvis går det att bygga bort eventuella dansgolv (potentiella brottsplatser!), stänga av pulserande belysning (uppmaning till brott!) och placera ut vakter med reflexväst för att säga till den som får feeling. 

Det kanske låter som ett skämt men det här är exempel tagna ur verkligheten och åtgärder jag själv tvingats införa efter långa förhandlingar med Stockholmspolisen. 

Att vi som driver denna typ av verksamhet bidrar till sysselsättningen, betalar in, jag vet inte hur mycket, i skatt och sociala avgifter, attraherar turister och utgör del av stadens kulturliv verkar inte vara något bekymmer för polisen i sin outtröttliga jakt på olaglig dansverksamhet. 

Det verkar inte heller vara något bekymmer att den tid som ägnas åt att speja på danssugna kroggäster kunde ha använts till något viktigare, som till exempel att lösa riktiga brott. 

Förra året klubbade (pun intended) riksdagen igenom en motion om att avskaffa danstillståndet. Det skulle bli "en absurd parentes i Sveriges historia" enligt Vänsterpartiets Rossana Dinamarca. 

Nu har ytterligare en sommar passerat, och den absurda parentesen, som för övrigt varit verklighet för mig under 15 år i branschen, får fortsätta diktera villkoren för Stockholms uteliv. 

Det är dags att förpassa danstillståndet till historiens skräphög. För vem vet, nästa år är det kanske DJ Battle på Almedalsveckan som får poliskontroll?

Andreas Höistad

/
F12
/
/
Relaterat
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.