Marcus Birro skriver om att nå sina drömmar.
1 av 3
Marcus Birro skriver om att nå sina drömmar. - Foto: Privat/Privat
Marcus Birro tillsammans med vännen Mats och Wayne Hussey.
2 av 3
Marcus Birro tillsammans med vännen Mats och Wayne Hussey. - Foto: Privat
Marcus Birro.
3 av 3
Marcus Birro. - Foto: Privat

Marcus Birro: Så här gör du – för att förverkliga dina drömmar

Marcus Birro: "Det finns ingen som på allvar kan stoppa dig om du innerst inne bestämt dig för någonting."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

På bilden sitter jag och en polare tillsammans med en goth-legendar. Det är jag längst till höger, legenden i mitten. Bilden är från 2014 när vi spelade in en skiva tillsammans.

Killen i mitten heter Wayne Hussey och spelade gitarr i The Sisters Of Mercy innan han 1986 lämnade det bandet och bildade The Mission. Med det bandet har han sålt över sex miljoner skivor världen över.

Det fanns en tid, kort men ändå, 1988 när The Mission var Englands, och därmed världens, främsta rockband. Jaha, tänker du, vad är det med det då? En hel del.

Under ungefär tusen år av mitt unga liv (ungdom kan inte räknas i år som ni vet, ungdom är tidlöst) ägnade jag åt att klä mig, prata om och framförallt lyssna på allt gubben i mitten ägnade sig åt. Jag var närmast besatt. The Mission betydde allt för mig.

Tillsammans med Joakim Thåström kom Wayne Hussey att bilda en planet av värdighet som min patetiska men någonstans ändå ömma poesilängtan kunde kretsa runt.

2008 satt jag med den andra killen på bilden (han utan solglasögon) och snackade The Mission. "Varför inte ringa Hussey och fråga om han vill göra en skiva med oss", sade jag. "Kan man göra det?". "Varför inte". "Ja", sade Mats (som han heter), "varför inte?".

Så vi gjorde det. Hussey svarade och skickade iväg en hårddisk med musik som vi fick jobba med. Vi bara stirrade dumt rakt ut i luften i några timmar. Sedan skrek vi rakt ut lika länge.

Året efter gav jag ut en roman som handlar om hjältar vi bär med oss genom livet. Den heter "Att leva och dö som Joe Strummer". 

Jag kontaktade Pange Öberg på United Stage och frågade om han skulle kunna tänka sig att producera en turné med mig, Mats och Wayne Hussey. "Absolut", svarade Pange. Problemet då var att jag inte frågat Hussey. Men jag gjorde det. Och han svarade ja,

Så vi genomförde en turné, uppträdde i TV4 och hade fantastiskt roligt ihop. Sedan spelade vi in en skiva ihop och 2014 turnerade jag med honom igen.

Det är långt ifrån det mest uppmärksammade jag gjort, men det är i min bok något av de viktigaste och modigaste. Och i särklass kaxigaste.

Det sätter också fingret på hur jag låtit drömmarna styra mitt liv, under hela mitt liv. Minns detta: Det finns inget motstånd. Det finns inga gränser. Det finns ingen som på allvar kan stoppa dig om du innerst inne bestämt dig för någonting. Dina drömmar är ditt liv. Dina drömmar är det enda som betyder något. 

Ja, du bör ha en talang och du bör slipa denna talang i det oändliga. Sedan bör du umgås med människor som uppmuntrar dina drömmar. Och sedan förverkligar du dem.

Om någon kommit fram till mig, under mina svåra år på Magasinsgatan i Göteborg, om någon vågat sig fram till den svartklädde, vitmålade pojken i kajal och svart pannband och sagt att han skulle få samarbeta och bli vän med sin store idol bara några år längre fram, hade jag givetvis bara skakat på huvudet, satt in hörlurarna och vidrigt upp volymen och beställt in en öl till.

Jag får ibland frågan hur man ska lyckas med det man drömmer om. Det enkla men svåra svaret är: Ha en dröm. Slipa på din talang oavbrutet. Förverkliga drömmen. Och ha aldrig en plan B.

Plan B är för nästan-författarna som hamnar på medelmåttiga kultursidor och skriver skit om andras böcker. Tappa aldrig drömmen ur sikte.

Marcus Birro

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.