Vladan Lausevic (L)​ anser att det ska vara en mänsklig rättighet att få leva för alltid.
1 av 3
Vladan Lausevic (L)​ anser att det ska vara en mänsklig rättighet att få leva för alltid. - Foto: Artis Robalds/TT
2 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
Vladan Lausevic (L)​.
3 av 3
Vladan Lausevic (L)​. - Foto: Artis Robalds

Att få leva för alltid – det borde vara en mänsklig rättighet

Vladan Lausevic (L)​: "Vill man leva i 300 år så borde man få göra det också."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Vladan Lausevic är 28 år gammal, aktiv i Liberalerna, vill kandidera till Riksdagen och brukar debattera i olika medier.  

En av de viktigaste universella och naturliga mänskliga rättigheterna är rätten till liv. Eftersom människor bara har ett liv att uppleva, känna och vara med om, är det tragiskt när människor dör och förlorar sina liv. 

Idag har vi i många fall även rätten att avsluta våra liv, som genom dödshjälp. Samtidigt saknar vi rätten, och möjligheten, att leva ett evigt liv. Att människan ska kunna leva ett evigt liv är en gammal idé som börjar bli allt mindre sci-fi och allt mer verklig. 

Den vetenskapliga och teknologiska utveckling som sker i världen går snabbt. Resultatet är ofta att politiken inte hänger med. Titta bara på hur det gick till med appar som Uber och Airbnb. 

Med dagens vetenskapliga och teknologiska utveckling blir det lättare att leva längre och friskare. Maten blir hälsosammare, sjukvården bättre, luften renare. 

Därför måste även politiken hänga med. Som människor ska vi få mer frihet att välja hur länge vi vill leva och när vi vill avsluta våra liv. 

Ny teknik ger människan chanser idag och kommer ge fler chanser i framtiden för att vi ska kunna leva längre än 100 år. Till exempel genom att byta kroppsdelar, plantera nya celler, byta fler organ, och så vidare. Valfriheten ska finnas för fler. 

Vill man använda sin dödshjälp vid 18 års ålder så bör man få göra det. Vill man leva i 300 år så borde man få göra det också. Om det är något som skattepengar som går till välfärden ska användas till är det just att människor ska kunna leva längre. 

För att det ska bli en verklighet så krävs det mer pengar till vetenskaplig forskning och teknologiska framsteg. Sådan utveckling gör även att skillnader mellan människan och teknologin minskar, även om det är långt ifrån att vi har Robocopen som hanterar brottsligheten. 

I den amerikanska delstaten Kalifornien driver guvernörkandidaten, libertarianen och transhumanisten Zoltan Istvan just de frågorna. 

Att mindre pengar ska spenderas på militären och mer på människans utveckling. Han menar även att åldrandet bör ses som en sjukdom och att cyborger förtjänar rättigheter. 

Inte minst om människor vill utveckla sig till cyborger, alltså att människor får kontrollera mekanisk och elektronisk utrustning i kroppen med sina hjärnor. Det som fler politiska aktörer i Europa, liksom i Sverige, kan göra är att argumentera på likadant sätt. 

I framtiden ska varje individ kunna bestämma när det är dags att livet tar slut, och hur länge man vill leva sitt liv. Att kunna leva för evigt bör därför bli en universell mänsklig rättighet med sikte på att fler på jorden ska kunna förverkliga sina liv, så länge människan önskar det.

Vladan Lausevic

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du vilja leva för alltid?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.