Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Till dig som tror att alla ensamkommande är kriminella – läs det här

- 31/08/2017, 07:13
Jessica Reimerthi och Jacqueline Lindkvist är trötta på att folk drar alla ensamkommande över samma kam.
1 av 4

Jessica Reimerthi och Jacqueline Lindkvist är trötta på att folk drar alla ensamkommande över samma kam.

Privat/Privat/SCANPIX

2 av 4

ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX

Jacqueline Lindkvist.
3 av 4

Jacqueline Lindkvist.

Privat

Jessica Reimerthi.
4 av 4

Jessica Reimerthi.

Privat

Jessica Reimerthi och Jacqueline Lindkvist​: "Det finns både goda och dåliga människor överallt."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Min 16-årige pojke kom till Sverige för två år sedan efter en lång riskfylld resa hit. I mångas ögon är han kriminell och våldsam. I mina ögon finns inte ens dessa ord på kartan.

På två år har han lärt sig flytande svenska, fått PUT (permanent uppehållstillstånd), har sommarjobbat på restaurang och har nyligen börjat utbilda sig till elektriker. 

För honom och flertalet ensamkommande flyktingbarn är vardagen en mycket fördomsfull plats, med tanke på att media oftast visar en sida av invandring som svartmålar dem. 

Det är otroligt frustrerande för både min pojke och många andra att ett fåtal individers handlingar bidrar till att de alla blir dömda utifrån dessa människors val att inte sköta sig och ta vara på sin chans i ett nytt land.

Varje dag bevisar han för mig vilken ambitiös, omtänksam och fin människa han är. Igår kom han och en vän hem med en väska som innehöll en dator värd cirka 20 000 kronor, samt en mans läkarlegitimation och nycklar både till jobb och hem, som han hittat på en toalett i centrum. 

Istället för att behålla och sälja sakerna, som många ungdomar idag hade gjort, valde min pojke att kontakta mannen och återlämna väskan i samma skick som den återfanns. 

Mannen berättade över telefon att han inte hade en tanke på att han glömt väska med jobbdator och var väldigt tacksam över att en så pass ärlig människa som min pojke och hans vän hittade sakerna.

Jag känner för tillfället mig som världens stoltaste och hoppas att vi, genom att dela med oss utav handlingar som dessa, kan upplysa samhället om att det finns både goda och dåliga människor överallt och att majoriteten av de som kommer hit till Sverige är otroligt fina och drivande människor som vill göra rätt för sig.

Jessica Reimerthi
Jacqueline Lindkvist (medskribent)