Fredag 16 Apr
Stockholm

Är det rätt att mörda någon för sin egen vinning?

Jonte Edeslätt​ tycker att vi ska likställa djurliv med människoliv.
1 av 3
Jonte Edeslätt​ tycker att vi ska likställa djurliv med människoliv. Foto: Privat/AP
2 av 3
Jonte Edeslätt​.
3 av 3
Jonte Edeslätt​. Foto: Privat

Jonte Edeslätt​: "Är det rätt att mörda en oskyldig, kännande individ för att du själv vinner något på det?"

Kommentera (23)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Jonte Edeslätt är 32 år, kommer från Hultsfred och jobbar som bagare.

Om du tittar på en annan människa, som inte på något sätt skadat vare sig dig eller någon annan, och ställer dig frågan "vad ger den personen rätt att leva?"

Hur svarar du på det? För att den är född? För att alla människor har rätt till sitt eget liv? Oavsett hur du svarar så är de flesta överens om att det är fel att döda oskyldiga människor.

Men om det istället var en gris eller ko du tittade på och ställde samma fråga, vad skulle du svara då? Är grisens rättigheter till sitt liv baserat på samma grund som människans? 

Enligt de flesta människor så har inte grisen samma rätt till sitt eget liv, utan grisens liv bestäms av dennes värde för andra. Är det rätt?

Är det rätt att mörda en oskyldig, kännande individ för att du själv vinner något på det? Stopp nu, ta det lugnt och tänk efter innan du blir arg och skriver ett svar om att det inte är okej att säga "mörda" om djur och att de inte ska jämföras med människor.

En av våra äldsta berättartraditioner är fabler, sagor där vi använder djur för att beskriva mänskliga beteenden och situationer, så varför är det omvända fel?

När ett idrottslag vunnit stort över en motståndare kallas det ofta för slakt och folk som begår massmord kallas slaktare, listan kan göras lång. Termen för att döda djur används ofta i mänskliga sammanhang, så varför bli upprörd när det används tvärtom?

Upprördheten kommer av att vi människor skapat en syn på djuren av att de är saker, saker för oss att använda. Det är okej för oss att använda dem för våra liknelser, för vår mat, våra kläder och vår underhållning. Men tvärtom går inte, det är en förolämpning att säga att någon beter sig som ett djur. 

Det är kränkande för brottsoffer att säga att djur utsätts för diverse brott, allt eftersom djuren är så lågt stående att ingen vill liknas med dem.

Dubbelmoralen fortsätter i våra reaktioner på djurplågeri. Vi blir arga om någon behandlat ett djur extra illa, men vi anser oss ha rätt att döda djur som haft ett bra liv. Men definitionen av ett bra liv, den har vi bestämt. 

Varför ser vi inte likheterna? Djur har familj, djur formar vänskapsband, djur leker, men framförallt så lever dem. Ett liv som vi inte har någon rätt att ta ifrån dem i onödan. 

Så tänk över din syn på djur och sen ställ dig frågan igen. Är det rätt att mörda en oskyldig, kännande individ för att du själv vinner något på det?

Jonte Edeslätt

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (23)
Kopiera länk
Dela