Söndag 18 Apr
Stockholm

Är brottsoffer och flyktingar lika inför lagen?

Lena Kronberg anser att flyktingar ska få sin dom utifrån åldern de har när de kommer till Sverige, inte när Migrationsverket tar tag i ärendet.
1 av 4
Lena Kronberg anser att flyktingar ska få sin dom utifrån åldern de har när de kommer till Sverige, inte när Migrationsverket tar tag i ärendet. Foto: Privat/TT/TT
2 av 4
Flyktingar under sittstrejken på Medborgarplatsen i Stockholm.
3 av 4
Flyktingar under sittstrejken på Medborgarplatsen i Stockholm. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Lena Kronberg.
4 av 4
Lena Kronberg. Foto: Privat

Lena Kronberg: "Tack och lov dömer vi människor efter den ålder de hade när de utsattes för ett brott".

Kommentera (7)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Lena Kronberg är skribent, skådespelare, handledare på ett HVB-hem och driver ett ideellt familjehem åt ensamkommande ungdomar.

Tänk dig att du blir våldtagen när du är 13, men rätten har så mycket att göra, så de har inte tid att ta sig an ditt fall förrän du är 15. 

Du får då veta att den som våldtagit dig inte våldtagit en minderårig, för man får faktiskt ha sex när man är 15, och straffet för förövaren minskas. 

Eller att de plötsligt ifrågasätter din ålder. Ser du inte lite väl gammal ut för att vara 13-14? Vi bestämmer att du är 15. Fallet är avklarat. Du är 15 och det blir ingen dom. 

Eller att du kallas till möte för att diskutera detta och de plötsligt säger att du fyllde 15 för två veckor sedan... Ja, ni fattar. 

Och dessutom läggs hela rättegången ner, för du har inga bevis, inga brev från förövaren, inga fotografier. Men det är en annan fråga. Många våldtäkter leder inte ens till åtal, på grund av just detta. Du har inga bevis och ord står mot ord. 

Men detta med åldern, tack och lov dömer vi människor efter den ålder de hade när de utsattes för ett brott, eller den ålder de själva hade när brottet begicks, inte efter den ålder de har efter två år, när rätten har tid att ta sig an fallet. 

Men det är svenskfödda människor. De som är födda i ett annat land och söker asyl som ensamkommande får veta att de är vuxna och kan klara sig själva i landet de flydde från, eftersom de levt som asylsökande i två år i Sverige.

Det vill säga, Migrationsverket har inte haft tid att ta sig an deras berättelser om mordhot, terror, rädsla och flykt, och två år senare verkar det som om inget har hänt. Du är 18. Hejdå.

Lena Kronberg

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (7)
Kopiera länk
Dela