Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Moderaterna fiskar röster – i grumliga vatten

Jörgen Astonson reagerar på Moderaternas förslag om tiggeriförbud.
1 av 3

Jörgen Astonson reagerar på Moderaternas förslag om tiggeriförbud.

Privat/TT

Tomas Tobé (M).
2 av 3

Tomas Tobé (M).

TT NYHETSBYRÅN

Jörgen Astonson.
3 av 3

Jörgen Astonson.

Privat

Debatt | 05/09/2017 20:04

Jörgen Astonson: "Blir folk så fattiga att de tvingas tigga, då förbjuder vi dem helt enkelt."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag kan säga på en gång att jag inte tror att tiggeri är någon bra lösning på fattigdom. Jag vet ingen som gillar tiggeri. Om vi bara spelade nåt simulerat politikspel hade man väl förbjudit tiggeri för att inte permanenta de strukturella problemen. 

Moderaterna vill förbjuda tiggeri i hela landet. Historiskt är det egentligen inte själva tanken på ett sådant förbud som förskräcker. Egentligen skulle det lika gärna kunna ha varit förbjudet sedan många decennier tillbaka. 

För inte så många år sedan när man aldrig såg några tiggare hade man lätt kunnat lurat i mig att det faktiskt var förbjudet. I folkhemmet skall ingen tigga, typ. 

Det var strängt på gatorna. Korvgubbarna blev förbjudna 1972 och gatumusikanterna har alltid hängt löst i förmynderisverige, som ungmoderaterna kallade det. 

Så när just Moderaterna föreslår detta betyder det så mycket annat. För just Moderaterna är så bekymmerslösa om så mycket annat. 

Man hör aldrig moderater bekymra sig om växande klyftor eller skattefusk och andra ekonomiska brott eller när välfärdsbolag suger ut skattemedel till skatteparadis. 

Vill man hejda förmögenhetskoncentrationen som gjort att en handfull personer nu äger lika stora tillgångar som (den fattigare) hälften av jordens befolkning, då får man klara sig utan Moderaterna. 

Gamla hederliga konservativa brukade fatta att underklassen också måste må bra. Inte för att de ömmade för underklassen utan för att allt annat är dåligt för affärerna. 

Men de Nya Nya Moderaterna verkar faktiskt vilja att det skall bli större klyftor av ideologiska skäl. Och blir folk så fattiga att de tvingas tigga, då förbjuder vi dem helt enkelt.

Moderaterna verkar ha valt ut en riktigt liten målgrupp åt sig. Ingen av de där handfulla personerna som äger halva världen är väl svenskar, så där får de inget tack. 

Bland tiggare har de för all del inte heller många röster att hämta och skattesmitarna och oligarkerna i välfärden är inte heller något att räkna med.

Så nog är det förunderligt att Moderaterna i ett läge när deras opinionssiffror är de sämsta på femton år lägger detta förslag. 

Var är det egentligen de fiskar röster? Vart har de tappat sina röster? Vilka är så gemena att de irriterar sig mer på tiggare än på allt det andra tillsammans? Och vad i helvete är det egentligen för analys ni gör av problemen i samhället?

Jörgen Astonsson

Håller du med?