Fredag 16 Apr
Stockholm

Var inte dryg mot servicepersonal – bara för att du inte får ligga

Michaela Nordengrim är trött på folk som beter sig otrevligt mot servicepersonal.
1 av 4
Michaela Nordengrim är trött på folk som beter sig otrevligt mot servicepersonal. Foto: Privat/Pixabay/TT
2 av 4
3 av 4
Michaela Nordengrim.
4 av 4
Michaela Nordengrim. Foto: Privat

Michaela Nordengrim​: "Gå nu och drick din jävla läsk, och gör oss alla en tjänst och håll käften under tiden".

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Michaela Nordengrim är 30 år och bor på landet tillsammans med sin fästman.

Hon sysselsätter sig mest med är att skriva, både noveller och hennes blogg, som går att läsa här

Vi står och ska snart få beställa, jag ser att kassören har extremt mycket att göra, han är stressad men gör sitt bästa för att få ut alla beställningar, och han gör allt för att hålla god min. 

Precis när det är vår tur tränger sig en kvinna förbi oss och börjar klaga på sin beställning, hon hade fått fel dryck. Hon stod precis bakom oss och sättet hon uttryckte sig på... Ja, det var det som fick mig att koka.

"Nu har jag väntat länge nog för att få rätta till min beställning. Hade du gjort rätt från början hade jag inte behövt stå här och vänta så jävla länge". 

Jaha? Och? Jag är absolut inte sur över att hon smet före oss. Sättet hon tilltalade honom på är för mig avskyvärt. 

De som jobbar på en snabbmatsrestaurang har ständig stress på sig och det är lätt att det blir fel ibland. Alla kan fela och den här damen är ett levande bevis på det. Hade hon varit artig hade jag inte reagerat. 

Killen i kassan rättade till hennes dryck och bad om ursäkt. Man kan tycka att det ska räcka för henne, men inte då. 

Då kommer nästa våg av egoism och otrevligheter. "Ja, nog ska du allt be om ursäkt, det ska bli rätt från början. Men du verkar ju inkompetent. Hit kommer jag inte tillbaks".

Att bara stå och se på när killen får ta all den här skiten, det är inte okej. Så jag blev tvungen att öppna munnen och säga min mening. 

"Nej, och vet du vad, stämningen lär bli mycket trevligare utan dig här iallafall. Ge inte överdrivet med skit för ett simpelt misstag. Gå nu och drick din jävla läsk, och gör oss alla en tjänst och håll käften under tiden". 

Sätt dig in i hans skor för en stund. Det är lång kö och restaurangen är nästintill full, han har inte gjort något annat än att komma till sin arbetsplats och göra sitt jobb efter bästa förmåga. 

Det spelar ingen roll om du "bara" ska byta dryck så länge du är artig. Är du däremot otrevlig och oförskämd så spelar det roll för både personal och gäster. 

Som gäst så kan man inte bara stillatigande se på, man måste agera för att påvisa att ett sådant beteende inte är okej. Vänlighet kommer man längst med, för tänk att ditt leende kan göra dagen för en stressad person. 

Även för dig som "bara" ville byta dryck i ren stress. Eller vill du få ett sådant bemötande på din arbetsplats? Nej, jag tror inte det. Jag tycker att det är viktigt att försöka sätta sig in i varje persons situation. 

Står du i kön och ser att personalen blir felbehandlad på ett eller annat sätt? Stå då på dig och visa lite civilkurage och stå upp för personalens yrkesår, för vi är alla lika värda. 

Tänk på att de är där för din skull så att du ska få en god måltid som du kan njuta av. Så låt oss alla lyfta på hatten för idogt arbetande yrkeskårer. För vad vore vi utan dem? Bara för att du inte har fått ligga ger det dig inte rätten att vara dryg.

Michaela Nordengrim

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela