Torsdag 30 Jun
Stockholm

En kvinna ska inte behöva stanna hemma – bara för att hon ammar

Denna text är hämtad från bloggen Konsten att vara människa.

Robin Larsson förstår inte hur folk kan bli upprörda över offentlig amning.
1 av 3
Robin Larsson förstår inte hur folk kan bli upprörda över offentlig amning. Foto: Privat/TT
"Var ligger problemet hos de personer som anser att detta är helt förskräckligt? Vilka är dessa människor?"
2 av 3
"Var ligger problemet hos de personer som anser att detta är helt förskräckligt? Vilka är dessa människor?". Foto: TT NYHETSBYRÅN
Robin Larsson.
3 av 3
Robin Larsson. Foto: Privat

Robin Larsson: "Passar det inte för någon person så får hen helt enkelt gå vidare eller vända sig om för att slippa se det."

Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Robin Larsson driver bloggen "Konsten att vara människa".

Ämnet offentlig amning har varit på tapeten många gånger förr och resulterat i diverse olika reaktioner. Många som tagit upp denna diskussion har varit kvinnor

Det har väckts mycket reaktioner kring kvinnor som ammar. Diskussionen är om ammande mammor i det offentliga rummet, något som har kommit att bli mer och mer vanligt och som allt för många gånger ifrågasätts. 

Varför? Var ligger problemet hos de personer som anser att detta är helt förskräckligt? Vilka är dessa människor? Bör det vara förbjudet? Man kan komma tycka att detta är en aning tjatigt att ta upp ännu en gång, men det är fortfarande så att det emellanåt dyker upp synpunkter i det offentliga. 

Dessutom tycker jag nu att det är dags för en manlig skribent att träda fram med sina synpunkter kring ämnet, trots att många män kanske anser att detta är något som bara rör kvinnorna och att det är deras uppgift att kämpa för rättigheten att kunna amma offentligt. 

Men kvinnorna behöver hjälp för att kunna få ett slut på alla synpunkter och åsikter. Det är grunden till varför jag nu tänker skriva om detta ämne, för att visa support och vara ännu en person som står på deras sida. 

Så varför är det då sådana skriverier och debatter om kvinnornas rätt att amma offentligt? Det är som allt annat som går emot det "vanliga" här i samhället. Att amma offentligt kan jämföras med en homosexuell person. Det går helt enkelt emot normen. 

Människorna runt omkring oss är fortfarande inte vana vid att en kvinna plockar fram sitt bröst för att mata sitt barn. Varje gång detta sker så uppstår en chock bland människor i omgivningen. Reaktionerna som uppstår grundar sig då i vilka värderingar som personen ifråga har och det är dessa som träder fram vid händelseförloppet. 

Det är nog generellt främst den äldre generationen som har en stark åsikt kring huruvida det anses stötande och otrevligt, men det existerar även bland yngre, och då främst hos män. 

Inget som direkt chockar, för det är trots allt männen som i större utsträckning väljer att göra sin röst hörd i saker som de anser vara ickeacceptabla eller som går emot normen. Männen tenderar till att ha en mer utåtagerande roll i samhället. 

Grunden till att amningen för många är så laddat ligger nog i att kvinnans bröst anses höra till det sexuella. Detta gör bröstet till ett objekt som man inte bör "flasha" för andra människor. Bröstet ska stanna inomhus, hemma eller vid ett avskilt ställe där ingen annan människa finns i närheten. 

Att sitta på ett fik tillsammans med sin väninna är inte ett ställe som man ska amma på, enligt många. Det anses vara stötande och otrevligt för övriga gäster på fiket. Istället anser många att mammor som behöver amma sina barn ska gå därifrån eller stanna hemma. För det är där amningen ska ske. Ingen annanstans. 

Men hallå? Menar man då att en ammande mamma inte ska kunna sätta sig ute tillsammans med sina vänner bara för att hon är i behov av att mata sitt barn, när hungern smyger sig på? 

Det låter helt absurt i mitt tycke, ett barn behöver sin mat vid behov lika mycket som en hundvalp behöver gå ut och göra sina behov. En moder ska inte behöva sitta isolerad hemma bara för att hon ammar. 

Förstår ni vilken psykisk ohälsa detta skulle skapa, och föreställ dig själv ett liv som utesluter vännerna och att du istället sitter hemma mellan fyra väggar. Ingen mår bra av det, vi behöver vår dagliga stimulans och vårt enskilda behov av vänner runt omkring oss. 

Men framförallt behöver alla en gnutta stimulans av att personer i allmänhet finns runt omkring en. Annars finns det en risk för att man blir väldigt inåtvänd och får det svårt att återgå till den vanliga vardagen. 

Många av er som anser att detta bör förbjudas har nog själva inga barn och inser inte vikten av amningen. Även fast det går att pumpa bröstmjölk idag så bör man ändå prioritera amningen i första hand. 

Amningen har en betydande roll för bandet mellan mor och barn. Det ger en mer personlig kontakt om man jämför med mjölk som ges på flaska. Dessutom förstärks immunförsvaret hos barnet vid amning. 

Barn har helt enkelt behov av att få amma och det är svårt att låta sitt barn vänta med den biten. Är ens barn hungrig så är hen hungrig, och då måste hen få äta. Oavsett om modern befinner sig på ett fik, ett flyg eller på en buss. 

Som medmänniska som inte anser att detta är lämpligt har man två val; stå ut eller lämna platsen. Det kan låta hårt av mig att uttrycka det på detta sätt. Men det är lite så det är och fungerar. 

En moder gör helt rätt i att plocka fram bröstet till sin nyfödde trots att hon befinner sig på en "olämplig" plats. Barnets behov måste tillfredsställas i första hand. Dessutom är det inte direkt så att mamman "flashar" bröstet så att alla ser, utan försöker vara så diskret som möjligt. 

Många lägger dessutom en filt eller liknande över för att dölja så mycket som det går, i respekt för folk runt omkring. Är inte detta tillräckligt för att tillåta amning offentligt? Det tycker åtminstone jag personligen. 

Jag ser inga som helst problem i att ha en ammande moder framför mig eller bredvid mig. Det stör mig inte alls, snarare tvärtom. Jag tycker det är otroligt fint och vackert att se ett barn ammas. Då man idag allt för tidigt går på flaskan för att antingen avlasta för sig själv eller för att det ska bli smidigare i vardagen. 

För mig är amningen en viktig del och bör vidhållas de gångerna det går. Så fortsätt amma offentligt mammor, sitt på fiket och fortsätt samtala med dina väninnor samtidigt som ni ger er son eller dotter mat. 

Jag tycker definitivt att detta ska vara en självklarhet och något som alla andra människor får anpassa sig efter. Passar det inte för någon person så får hen helt enkelt gå vidare eller vända sig om för att slippa se det. 

Men att förbjuda det eller gå till attack mot en ammande mamma, det gör man inte, och framförallt ska man inte som fik eller liknande förbjuda amningen om man inte vill gå emot mänskliga rättigheter. För i mitt tycke hör det hemma under just den kategorin.

Robin Larsson

Vill du också få ut din röst?
Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.