Stockholm

Kära polisen – när ska ni sluta gulla med nazisterna?

Danny Lam reagerar på polisens informationsblad inför Nordiska Motståndsrörelsens demonstration.
1 av 4
Danny Lam reagerar på polisens informationsblad inför Nordiska Motståndsrörelsens demonstration. Foto: Privat/Skärmdump Polisen.se/TT
Nordiska Motståndsrörelsen.
2 av 4
Nordiska Motståndsrörelsen. Foto: Janerik Henriksson/TT / Janerik Henriksson/TT
Polisens informationsblad.
3 av 4
Polisens informationsblad. Foto: Skärmdump Polisen.se
Danny Lam.
4 av 4
Danny Lam. Foto: Privat

Danny Lam: "Vem vet, kanske några av dessa personer i nazistparaden tar på sig polisuniformen när Bokmässan är över."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Danny Lam är 24 år, bor i Göteborg, studerar och är grundare av TNKVRT.

TNKVRT (uttalas tänkvärt) är en antirasistisk tankesmedja som bland annat sprider kunskap om olika former av orättvisor på Instagram.

Kära polisen.

För någon dag sen gick ni ut med ett flygblad riktat till det nazistiska NMR inför deras visit i Göteborg under Bokmässan. 

Flygbladet innehåller mängder av tips på hur dessa nazister i gröna slipsar ska bete sig så att de inte blir bötfällda för hets mot folkgrupp, till exempel inte gå runt och ropa "Hell seger!". 

Jättefin tanke av er, men det får mig att fundera på varför ni tar er tiden att gulla så mycket med dem?

Medlemmarna i Nordiska motståndsrörelsen ser sig själva som nazister, vilket inkluderar nazisthälsningar, rasbedömning (ja, icke-vita svenska medborgare räknas inte som svenskar tydligen), har Hitler som något slags helgon och vill avskaffa mänskliga och demokratiska rättigheter. 

Dessa nazister tycker öppet att homosexuella inte ska ha samma rättigheter som heterosexuella, de har en konspiration att världen styrs av judar och att "vi" andra är slavar (låter det bekant?) samt blir upphetsade av att spränga flyktingboenden. De lever helt enkelt upp till vad de kallar sig själva; nämligen nazister.

Jag undrar därför lite om ni tänkt göra samma sak med Daesh (ISIS)? Om dessa terrorister vill marschera, värva medlemmar och krossa de mänskliga rättigheterna vi har, hade ni också lagt tid och resurser på att ge dem tips och förslag i hopp om att ej rapportera dem för hets mot folkgrupp? 

Eller är det kanske så att ni tycker om NMR eftersom många av dessa vita män i kostymer är personer ni känner, era grannar, eller till och med personer ni är släkt med? Vem vet, kanske några av dessa personer i nazistparaden tar på sig polisuniformen när Bokmässan är över.

Nej, jag tycker ärligt talat att detta är extremt obekvämt, att ni gullar med nazister med anledningen att de har rätt att yttra sig på ett fredligt sätt. 

Nazism har aldrig gått hand i hand med fred, och en fin lista på tips kommer inte att förändra det heller.

Med vänliga hälsningar,

Danny Lam

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.