Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kära snusare – när ska ni fatta att ni är fett äckliga?

- 18/09/2017, 15:46 -
​Emelie Bumbi Bergqvist uppmanar till att sluta snusa, då det både är hälsoskadligt och äckligt.
1 av 3

​Emelie Bumbi Bergqvist uppmanar till att sluta snusa, då det både är hälsoskadligt och äckligt.

Privat/Aas, Erlend

2 av 3

Aas, Erlend

​Emelie Bumbi Bergqvist.
3 av 3

​Emelie Bumbi Bergqvist.

Privat

​Emelie Bumbi Bergqvist: "Det är så jävla äckligt med folk som snusar. Ni tror att ni är snygga, men nej, där har ni fel!"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det är så jävla äckligt med folk som snusar. För det första: vet ni om att ni får fett gula äckliga tänder...? Jag ser era äckliga tänder på Facebook Live varje dag, och det är inte tillfredsställande precis. 

Ni tror att ni är snygga, men nej, där har ni fel! Själv dricker jag varken kaffe, läsk eller te och skulle aldrig få för mig att förstöra mina vita tänder med snus. Tänk efter. 

Visste ni att en hel miljon svenskar snusar? Varför? Hela 80 procent är killar och 20 procent är tjejer, och jag kan verkligen inte förstå charmen med det.

Varför började ni från första början? Stod ni ett gäng utanför matsalen och försökte se coola ut medan din polare drog fram cigaretterna och snuset och frågade om du skulle ha? Vågade du inte säga nej? Var du rädd för att inte vara tillräckligt cool? 

Eller var du helt enkelt rädd för att de så kallade "populära" i klassen skulle lämna dig och att de skulle tycka att du inte passade in? Ja, varför började du? Och skulle du göra samma sak idag om du såg ett gäng stå utanför klubben och erbjöd dig smaka?

Själv tycker jag att alla ni som snusar borde sluta direkt för ni riskerar hjärt- och kärlsjukdomar, samt att snus kan ge skador i munnen, om du inte visste det. Skador på ditt tandkött. Och detta försvinner inte bara för att ni slutar snusa, så ni vet.

Är du tjej? Funderar du på att skaffa barn? Ja, då tycker jag du ska vara medveten om att ditt barn intar exakt lika mycket nikotin som du gör, den överförs nämligen genom bröstmjölken via amningen. Det finns även risker för graviditetsförgiftning om du snusar samtidigt som du är gravid, och kan även öka risken för för tidig födsel.

Tänk på det nästa gång du stoppar in en snus i munnen. Är det värt det? Eller är det värt att kanske rädda ett liv, eller tänker du bara på dig själv?

Jag är stolt över mig själv som varken dricker, röker eller snusar, speciellt i dagens samhälle och med den stora pressen vi alla har på oss. 

"Du måste det, du måste detta". Våga stå emot, våga säga nej till att prova, våga gå din egen väg. Våga vara stark! På så vis tror jag att vår värld blir mycket bättre. 

Det är inget fel att inte följa strömmen, tvärtom. Tänk på det ungdomar. 

Emelie Bumbi Bergqvist