Larisa Lacatus och Leif Öberg från Frälsningsarmén anser att ett tiggeriförbud inte är en hållbar lösning.
1 av 5
Larisa Lacatus och Leif Öberg från Frälsningsarmén anser att ett tiggeriförbud inte är en hållbar lösning. - Foto: Privat/Privat/TT
I projektet "Pofta Buna" som Frälsningsarmén driver i samarbete med Svenska kyrkan får kvinnor som försörjer sig genom tiggeri en möjlighet att validera sina kunskaper i matlagning, lära sig hantera ett kök och livsmedel och efter det själva bli kursledare för matlagningskursen som erbjuds för allmänheten. 

Rodica är 27 år gammal och har tre barn hemma i Rumänien. Hennes kusin Ramona är 26 och har också tre barn. De har bott i Sverige i ungefär tre år, från och till. De har försörjt sig genom att tigga pengar på gatan och sälja tidningar på tunnelbanan. Men på torsdagskvällar står de båda i ett stort kök i Frälsningsarméns lokaler på Södermalm och lagar mat tillsammans med svenska gäster. 

För Rodica handlar projektet om mer än matlagning. För henne är det ett sätt att få visa sin kompetens. Hon vill själv fortsätta arbeta inom restaurangbranschen och hoppas att projektet kan ge bra erfarenheter och nätverk som kan hjälpa henne att uppnå sitt mål.
2 av 5
I projektet "Pofta Buna" som Frälsningsarmén driver i samarbete med Svenska kyrkan får kvinnor som försörjer sig genom tiggeri en möjlighet att validera sina kunskaper i matlagning, lära sig hantera ett kök och livsmedel och efter det själva bli kursledare för matlagningskursen som erbjuds för allmänheten. Rodica är 27 år gammal och har tre barn hemma i Rumänien. Hennes kusin Ramona är 26 och har också tre barn. De har bott i Sverige i ungefär tre år, från och till. De har försörjt sig genom att tigga pengar på gatan och sälja tidningar på tunnelbanan. Men på torsdagskvällar står de båda i ett stort kök i Frälsningsarméns lokaler på Södermalm och lagar mat tillsammans med svenska gäster. För Rodica handlar projektet om mer än matlagning. För henne är det ett sätt att få visa sin kompetens. Hon vill själv fortsätta arbeta inom restaurangbranschen och hoppas att projektet kan ge bra erfarenheter och nätverk som kan hjälpa henne att uppnå sitt mål. - Foto: Privat
3 av 5
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
Larisa Lacatus.
4 av 5
Larisa Lacatus. - Foto: Privat
Leif Öberg.
5 av 5
Leif Öberg. - Foto: Privat

Att be om hjälp är ingen kriminell handling – nej till tiggeriförbud

Frälsningsarmén: "Vi tror att alla människor har förmågor och drivkrafter som de kan bidra med i samhället. Tiggeriförbud är inte rätt väg att gå"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

För många människor är tiggeriet i Sverige en lösning på fattigdom och utsatthet i sina hemländer. Frälsningsarméns Stöd- och EU center på Kungsholmen i Stockholm möter varje dag många av dem som tigger i Stockholm och vi ser människan som finns bakom tiggarmuggen. 

Det är en mamma eller en pappa till små barn som är utan sina föräldrar kvar i hemlandet, eller en storasyster eller storebror som är de enda som kan försörja familjen. Alla dess människor har en dröm att en dag ha ett värdigt arbete och tillräcklig inkomst för hela familjen och slippa tigga. 

På grund av segregation, diskriminering, fattigdom och förtryck har många av dem vi möter tappat självförtroendet och hittar inte vägen ut ur tiggeri. Tiggeriförbud är ingen lösning för dessa människor. Att kriminalisera tiggeri är att kriminalisera människors fattigdom och människors rätt till medmänsklighet. 

Att arbeta med romernas inkludering är en av prioriteringar för Frälsningsarmén i Europa. Erfarenheten från andra länder kring tiggeriförbud är att i de länder där det finns lokalt eller nationellt tiggeriförbud finns tendenser till ökad kriminalitet bland de utsatta migranterna. 

Vi vill se en socialpolitik som vidtar åtgärder som i första hand ska vara förebyggande och som medför effektiva alternativ till tiggeri. 

Ett tiggeriförbud utan alternativ kommer inte vara en effektiv lösning på vad som uppfattas som problemet och står i motsatsförhållande till FN:s 2030 mål att ha de fattiga och mest utsatta i fokus för att bekämpa ojämlikhet. 

Vi anser att tiggeri inte är ett värdigt sätt att försörja sig på och vi menar att lösningen finns genom att hitta andra vägar till sysselsättning och att stärka självkänslan hos de mest utsatta och marginaliserade. Vi tror att alla människor har förmågor och drivkrafter som de kan bidra med i samhället. 

Frälsningsarmén ser det som väsentligt att man gör en noggrann konsekvensanalys byggd på erfarenhet av arbetet med de människor som riskerar att fara illa orsakade av detta dåligt underbyggda förslag. 

Larisa Lacatus,
Verksamhetschef Frälsningsarméns Stöd- och EU Center i Stockholm 

Leif Öberg,
Verksamhetsutvecklare och utredare Social verksamhet i Frälsningsarmén

/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.