Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jag hatar koriander – det borde du också göra om du är människa

Johan Löpare skriver om sin avsky till koriander.
1 av 3

Johan Löpare skriver om sin avsky till koriander.

Privat/TT

2 av 3

TT NYHETSBYRÅN

Johan Löpare.
3 av 3

Johan Löpare.

Privat

Debatt | 22/09/2017 12:26

Johan Löpare: "Att jag hatar koriander kan jag lätt försvara genom att påvisa att det är mänskligt."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det är inte jag som är kinkig med maten, tro mig, jag äter det mesta med lust och glädje. Att jag inte äter koriander, att jag hatar koriander, att jag inte ens kan stå ut med lukten eller smaken, kan jag lätt försvara genom att påvisa att det är mänskligt. 

Det finns nämligen vetenskapliga bevis för att denna "krydda" inte bör föda oss människor. Kemister såsom Harold McGee har forskat fram att koriander innehåller ämnen som också finns i tvål och krämer. 

Går man vidare och läser hans forskning så förklarar han att människan är uppfunnen så, att om vi äter något, så letar vår hjärna i smakerna efter något vi känner igen, något bekant. 

Om vi då får i oss något som får oss att associera till något oätligt, säg tvål till exempel, så bör hjärnan ge oss varningstecken om att detta inte är något ätbart. Redan här borde man tänka till mer än en gång. 

Äta tvål? Vem gör det? Förhoppningsvis ingen över 2 år, men många (korianderälskare) jag har försökt väcka upp från denna idioti, hävdar att idag använder vi citron, oliv, ja till och med hallon, på våra kroppar för att få oss att lukta mat, så varför skulle koriander vara annorlunda? 

Attraktionen av något ätbart är ju trevligt i sig. Jag minns mina yngre år, jag var skolans lyckligaste kille när jag fick sitta i klassrummet bredvid tjejen som luktade persika. 

Ja jädrar, man har väl själv köpt en Tulipan Negro-deo eller två på nån solsemester på 80-talet. Men hur mycket jag än skulle ha velat det, så inte fan åt vi upp varann! 

Dock kan jag ge med mig lite, det finns vissa recept där koriander passar alldeles utmärkt. Man kan på Wikipedia läsa att koriander användes redan på 400-talet f.Kr., och att de redan då kände till att "kryddan" passar fin-fint i grytor med flamingo och papegoja. 

Så okej då, nästa gång jag kokar en parakit så ska jag prova, jag lovar!

Johan Löpare,
Administratör och initiativtagare till gruppen ”Vi som hatar koriander”

Gillar du koriander?