Måndag 6 Dec
Stockholm

Ja, hösten är här – men det betyder inte att du måste sluta leva

Arezo Ghavidel-Asgarí tycker att vi Svenskar ska rycka upp oss och inte deppa ihop bara för att det är höst.
1 av 3
Arezo Ghavidel-Asgarí tycker att vi Svenskar ska rycka upp oss och inte deppa ihop bara för att det är höst. Foto: Privat/TT
2 av 3
Arezo Ghavidel-Asgarí.
3 av 3
Arezo Ghavidel-Asgarí. Foto: Privat

Arezo Ghavidel-Asgarí: "Ärligt talat. Vi måste ta oss samman. Vi kan inte abrupt sluta leva våra liv 6 månader om året."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Arezo Ghavidel-Asgarí är 25 år, bor i Stockholm och jobbar som hobby-DJ och cocktailservitris när hon inte skriver eller fotograferar. 

Följ henne på Instagram hennes blogg.

Hösten är här. Jag har fått Netflix-nacke, papperskorgen är fylld av take away-kartonger och jag svär på att jag har fått liggsår. Varje år lovar jag mig samma sak. Vad du än gör Arezo. Hur mörkt eller kallt det än blir utanför fönstret. Gå. Inte. I. Ide. 

Jag kan inte påstå att jag är en av de som romantiserar årets kallare årstider. För mig innebär hösten, utan att överdriva, misär. 

Att snubbla fram i tunga boots och rinnig näsa till tuben där jag omger mig av folk som, motvilligt eller medvilligt, nyser mig i ansiktet är knappast någonting jag drömmer mig bort till när jag sitter med solen i ögonen på uteserveringar och sippar på mitt bubbel i juli månad. Men det är oundvikligt. 

Vips, så är vi där, huttrandes med höstjackan på, utan en jävla aning om hur vi kom dit. 

Måste jag tvunget hitta något ljus i detta mörker så är det att man kan ursäkta sitt vansinnigt lata beteende på vädret. 

Man kan leva sitt liv horisontellt på soffan och finna mening genom att klistra sitt ansikte mot skärmar och kolla om alla säsonger av Keeping up with the Kardashians, medan man fyller tarmarna med så många e-ämnen som möjligt. 

Middag ute på stan ikväll? Kan inte, är upptagen fram tills mars. Jag tänker inte ljuga. Mitt lata arsle älskar detta beteende. Och det är totalt normaliserat. Hela nationen gör det samtidigt. Utan att skämmas. 

Men vänta nu... Ärligt talat. Vi måste ta oss samman. Vi kan inte abrupt sluta leva våra liv 6 månader om året med motiveringen att solen är på helt fel ställe av planeten än vi prefererar. 

Vi får inte lov att gå raka vägen hem från jobbet 5 dagar i veckan och ödsla våra liv på soffdynor i väntan på dagsljus och värme istället för att träffa våra vänner för att samtala och skoja. 

Som att vi svenskar behöver isolera oss mer än vi redan gör. Som att livet bara räknas när solen går upp samma tid som vi trillar hem från krogen. 

Och om inget av detta motiverar er, tänk på ert sorgliga Instagramflöde. Vem kommer vilja kolla på den skiten tror ni? När ni sitter där, sorgliga i era pyjamas och äter tonfisk direkt från burken. 

Lika bra att ni avinstallerar appen direkt, för era flöden kommer vara lika döda som era sociala liv. 

I år måste vi kämpa oss igenom detta helvete som inträffar år efter år med varma kläder, ljusa jävla glödlampor och ett jävlar anamma. Tillsammans kan vi klara det. Tillsammans är vi starka. Är ni med? Winter is coming.

Arezo Ghavidel-Asgarí 

Gillar du hösten?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela