Rebecca Weidmo Uvell svarar på Alex Schulmans senaste krönika.
1 av 4
Rebecca Weidmo Uvell svarar på Alex Schulmans senaste krönika. - Foto: Privat/TT/Svenska Dagbladet
Alex Schulman.
2 av 4
Alex Schulman. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Hanif Bali (M) under Almedalsveckan 2017.
3 av 4
Hanif Bali (M) under Almedalsveckan 2017. - Foto: Svenska Dagbladet
Rebecca Weidmo Uvell.
4 av 4
Rebecca Weidmo Uvell. - Foto: Privat

Nej, Alex Schulman – Hanif Bali hade inte "fått sparken"

Rebecca Weidmo Uvell: "Schulman skriver att 'för tre år sedan hade Hanif Bali fått sparken'. Vad menar han egentligen?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det finns en krönika som blivit allt vanligare och det är "Kändis tycker till". Tidningarna anlitar allt fler kändisar som krönikörer, för att de drar mest trafik. Ser man på kvällstidningarnas krönikörer är de numera i majoritet.

Eftersom opinion är en populär genre och växer i omfattning passar även kändisarna på att tycka till. Om allt möjligt politiskt, tyvärr allt för ofta utan basal kunskap om politik. 

Men måste man då kunna något om politik för att få tycka? Det är väl bara bra om många deltar i det offentliga politiska samtalet? 

Absolut, det tycker även jag. Men när man har en kolumn i någon av landets största tidningar och dessutom är kändis själv med en stor medial plattform via sociala medier ställer det högre krav än bara åsikter. Då har man ett ansvar att förmedla åsikter med fakta. För att folk tror på vad du skriver. 

Schulman har utvecklat "kändis tycker till"-krönikan till perfektion, den senaste i raden har rubriken "För tre år sedan hade Hanif Bali fått sparken" och handlar om det offentliga samtalet. Bra tema, dålig leverans, är min sammanfattning. 

Ord betyder något, precis som Schulman skriver. Och därför är det beklämmande att han själv inte orkar ackompanjera sin åsikt med fakta om hur det politiska systemet fungerar. 

Det är uppenbart att såväl han själv som den till synes ickebefintliga redaktören tycker att det räcker med att tycka och känna men personligen tycker jag att man brister helt i sitt ansvar mot läsarna om man inte ens orkar använda rätt vokabulär och några meningar på att faktiskt utveckla vad man menar. 

En politiker kan inte få sparken. Det är helt enkelt fel i sak. Man kan avgå eller bli avsatt. Men att vara politiker är inte att vara anställd, utan det är ett förtroendeuppdrag. 

Så vad menar Schulman då med att Bali hade fått sparken för tre år sedan? Menar han att han borde bli utesluten ur partiet? 

Uteslutning kräver att man skadar partiet eller jobbar för en annan politisk organisation och det är ett majoritetsbeslut i partistyrelsen som krävs för det. Partiordföranden avgör alltså inte detta själv.

Menar Schulman att Bali borde "sparkas" från riksdagen? En riksdagsledamot är folkvald på fyra år. Det är väljarna som väljer och "sparkar" riksdagen. 

Inte ens om man blir utesluten blir man av med sin plats utan kan sitta kvar som så kallad "politisk vilde" till nästa val. Som till exempel Gudrun Schyman gjorde 2005. 

Vad menar Schulman med sparken? Vad är då skälet till att Bali fortfarande sitter i partistyrelsen för Moderaterna, som han suttit i sedan oktober 2015? Är det för att det offentliga samtalet Trumpifierats? Givetvis inte. Utan för att han gör ett bra jobb för partiet. 

Han drar röster och är en person som flyttar positioner. Att socialdemokraten Schulman inte gillar Bali utgör tyvärr inte grund för beslut i Moderaterna även om det smärtar Schulman. 

Alex Schulman vill göra ett inlägg i hur nivån i det offentliga samtalet sjunkit och det är ett bra tema. Men han visar istället att han är del av problemet. 

För när inte stora opinionsbildare, som kändisen Schulman är med sin plattform, ens orkar ta reda på mest basala fakta om det han skriver, till exempel om hur det politiska systemet fungerar med förtroendevalda, så bidrar han tyvärr istället till hur missförstånd och fake news får fäste. 

Han borde titta mindre på House of cards och mer på SVT Forum tycker jag. Även kändisar får givetvis tycka till. Men ta ert ansvar för hur ni gör det.

Rebecca Weidmo Uvell

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.