Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

En mobbare kan predika om medmänsklighet – men folket ser igenom det

Denna text är hämtad från bloggen Marcus Birro Blogg.

Marcus Birro anser att människor som har byggt sina karriärer på mobbning inte ska uttala sig om medmänsklighet.
1 av 3

Marcus Birro anser att människor som har byggt sina karriärer på mobbning inte ska uttala sig om medmänsklighet.

Privat/TT

2 av 3

Christine Olsson/TT

Marcus Birro.
3 av 3

Marcus Birro.

Privat

Debatt | 25/09/2017 11:37

Marcus Birro: "En person som gjort mobbning till affärsidé gör nu allt han kan för att framstå som human, medmänsklig och tolerant."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I den berömda sagan är kejsaren naken. Han inser det inte själv, men alla som ser honom inser att kejsaren inte har några kläder, att den värdiga hållningen faller ganska platt eftersom han inte ens har kalsongerna på sig. 

För att den sagan ska bryta igenom också i vår samtid gäller det att rikta om sökljuset på publiken, det vill säga oss, vi som står nedanför det mediala, kulturella och politiska podiet. 

För om vi binder för varandras ögon eller av andra anledningar vägrar att se kejsaren i all sin litenhet, i all sin futtighet, intrasslad i alla sina lögner, om vi inte ser kejsaren som den nakna fjant han är, då betyder den där sagan ingenting längre.

Jag tror människor i allmänhet blivit bättre på att genomskåda maktens löjliga attribut. Vi har blivit bra på att inte bara se kejsaren som naken utan också berätta för honom att vi ser.

Jag tänker på den där sagan när jag läser en krönika där en känd krönikör vill slå ett slag för medmänsklighet. En person som i tio års tid satt sin största ära i att håna, förlöjliga och förminska alla dem som inte är som honom själv. 

En person som är beredd att göra vad som helst för att sparka neråt. En person som älskar hånet, som har elakheten som ett gift i sitt blod.

En person som betett sig så illa att han skulle blivit relegerad om han gått i skolan, men som nu istället hyllas och lyfts fram som ett föredöme. En person om gjort mobbning till affärsidé och som nu gör allt han kan för att framstå som human, medmänsklig och tolerant.

Det är svidande obehaglig läsning. Det borde också vara obehaglig läsning för alla dem som blundat (alltså inte själva blivit utsatta för hans mobbning) .

Främst för att skribenten i fråga egentligen är en duktig stilist, en makalöst begåvad berättare. Han har slösat bort sin talang på att bete sig som ett äckel mot alla dem han kunnat bete sig som ett äckel emot.

Nu ska han predika medmänsklighet och tolerans för alla som orkar lyssna. Ni får tro på det om ni vill. Själv kan jag bara iskallt konstatera att en mer naken kejsare sällan dansat fram på något podium någonstans. 

Gå inte på det, kort sagt.

Marcus Birro

Vill du också få ut din röst?
Håller du med?