1 av 2
- Foto: Svenska Dagbladet
Sofia Strömdahl.
2 av 2
Sofia Strömdahl. - Foto: Privat

En gång för alla – låt oss reda ut vad en våldtäkt innebär

Sofia Strömdahl​: "Den bilden många har av våldtäkt är att det måste innebära fullbordat samlag samt våld, men så behöver det inte vara. "


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Sofia Strömdahl är 23 år och bloggar på mittlivsomsofia.se om bland annat psykisk ohälsa, anorexi och övergrepp. 

Blir man utsatt för ett övergrepp så förstörs hela ens liv. Vi utsatta får för alltid leva vidare med något som vi inte ens själva valt att bli utsatta för. Vi kommer alltid få bära med oss det som hänt i bagaget. 

Blir man utsatt så glömmer man det aldrig även om man tillslut kan lära sig att leva med det och lägga det bakom sig. Men ärren kommer i vilket fall alltid finnas kvar, för man glömmer det aldrig

Det finns flera olika sorters övergrepp och inne på UMO kan man läsa lite om det. Där står det bland annat om våldtäkt, som också är ett övergrepp. Det står bland annat att våldtäkt är när någon genom misshandel eller hot tvingar en annan person till samlag. 

Men det behöver inte vara grovt våld och det behöver heller inte innebära hotfulla ord för att det ska räknas som en våldtäkt. 

Hot kan även innebära att själva situationen är hotfull och det räcker med att man håller fast personen. Den bilden många har av våldtäkt är att det måste innebära fullbordat samlag samt våld, men så behöver det inte vara. 

Precis som det står på UMO så räcker det med att man håller fast och tvingar någon, och jag tycker verkligen att detta är ett jätteviktigt ämne att lyfta fram och att det sprids kunskap om sånt här. Även fast vi kommit långt så finns det fortfarande dem som har helt fel bild av vad våldtäkt innebär.

Övergrepp är något som man måste ta på allvar, vare sig det är fullbordat eller inte, och oavsett om våldtäkten innehöll slag eller inte. 

Det jag blev utsatt för var inget fullbordat och jag blev heller inte slagen. Däremot höll han fast mig när jag försökte streta emot innan jag blev som paralyserad, och själva situationen kändes väldigt hotfull eftersom att han först och främst satt och log med ett ondskefullt leende innan han förgrep sig på mig och eftersom att han gav mig en obehaglig blick. 

Men även för att han sa till mig när han var färdig att jag får skylla mig själv som då hade den kroppen som jag hade. 

Så, våldtäkt behöver som sagt inte innebära fullbordat samlag, och det behöver inte heller innebära slag eller att personen hotar med att något kommer hända om man inte gör som personen säger. Det kan innebära att man håller fast personen och att själva situationen känns hotfull, precis som UMO beskriver.

Det är även väldigt lätt att tror att något sådant aldrig kommer hända en själv, eller att man tänker att "om det väl händer så kommer jag klara av att ta mig loss samt anmäla". Men när det väl händer så är det inte så självklart att man klarar det. 

Man kan reagera precis som man trott att man ska reagera, men man kan även reagera helt annorlunda. För hur man reagerar när det väl sker vet man inte innan. Hur mycket man än känner sig själv så kan man ändå aldrig veta hur man skulle reagera om man skulle bli utsatt för sånt. 

Det är inte lätt som offer att klara av att göra en polisanmälan, och inte minst att behöva träffa sin gärningsman i en eventuell rättegång där man kanske får sitta och höra på när denne försöker ljuga, samtidigt som tusentals andra tankar snurrar runt i huvudet på en. 

Blir man utsatt så är det inte så lätt att tänka på att man ska polisanmäla eftersom chocken kan få en till att tänka helt annorlunda, men även för att det är vanligt att man är rädd för att inte bli trodd. 

Så man ska aldrig skuldbelägga oss offer som inte anmält, för det är inte så enkelt, och om man inte själv har varit utsatt för något sånt så vet man inte hur det är, och då vet man heller inte hur svårt det är att samtidigt tänka på att polisanmäla. 

Man kan aldrig förstå hur svårt det är som offer att klara av en polisanmälan och en eventuell rättegång om man själv inte har varit utsatt för det.

Sofia Strömdahl

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Hur du någonsin blivit utsatt för övergrepp?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.