Pontus Eklund anser att vi måste stå upp för yttrande-, tryck- och pressfrihet.
1 av 3
Pontus Eklund anser att vi måste stå upp för yttrande-, tryck- och pressfrihet. - Foto: Privat/TT/TT
2 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
Pontus Eklund.
3 av 3
Pontus Eklund. - Foto: Privat

Vi måste stå upp för tryckfriheten – oavsett politisk ideologi

Pontus Eklund: "För mig är det självklart att vi måste stå upp för allas press- och tryckfrihet oavsett politisk ideologi."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I somras lämnade regeringen en remiss på en grundlagsändring till lagrådet. I denna framgår det bland annat att regeringen vill öppna för förbud mot nyhetsartiklar som avslöjar politisk, religiös och etnisk bakgrund på dömda brottslingar. 

Som socialliberal är etnicitet ointressant för mig, utifrån ett demokratiskt perspektiv är det dock problematiskt att denna remiss öppnar för att kraftigt begränsa tryck- och pressfriheten. 

Men under den uppenbara ytan finns det ett ännu större problem. Denna remiss kommer nämligen under en tid då mätningar från etablerade opinions- och undersökningsorganisationer visar att en majoritet av svenskarna har tappat förtroende för etablerade medier i frågor relaterade till invandring

Detta har lett till att invandringskritiska nättidningar nu på allvar börjat konkurrera med etablerade sådana. Förra månaden fick till exempel Fria Tider och Avpixlat/Samhällsnytt tillsammans 13,9 miljoner besök till sina sajter. Det kan jämföras med DN:s 11,2 miljoner besök, eller SVD:s 8,4 miljoner besök för samma månad (statistik hämtad från www.similarweb.com).

Nättidningar som Aftonbladet och Expressen ligger fortfarande långt före alla tidigare nämnda sajter med tiotals miljoner besök varje månad. De har dock ett nöjesfokus i större utsträckning, vilket ger en logisk förklaring till diskrepansen. 

Det intressanta här är dock inte hur många besök dessa sajter har en viss månad, utan åt vilket håll som trenden går. Och oavsett vilken politisk uppfattning man har så är trenden tydlig; svenskar konsumerar mer och mer nyheter från invandringskritiska källor. 

Att i detta läge lägga fram en remiss som skulle kunna ge polisen rätt att stänga ner sajter som pekar ut religiös och etnisk bakgrund på brottslingar är lite suspekt. 

Om grundlagsändringen träder i kraft öppnar det nämligen för att snabbt växande nättidningar stängs ner om de har en agenda som går tvärt emot regeringens egna i invandringsfrågan och pekar ut brottslingars bakgrund. 

För mig är det självklart att vi måste stå upp för allas press- och tryckfrihet oavsett politisk ideologi. Jag är själv socialliberal som sagt, men jag vill inte stänga ner nationalistiska nättidningar för det. Tvärtom tror jag att konkurrens i medielandskapet är nödvändigt för en fungerande demokrati. 

Det kom massiv kritik från Sveriges journalistkår när Polens konservativa regering begränsade medias rättigheter utifrån deras politiska ideologi. Men märkligt nog är samma journalister helt tysta när något liknande håller på att hända i vårt eget land. 

Våra demokratiska fri- och rättigheter är inget som vi kan ta för givet och en remiss som riskerar att inskränka dem måste vara föremål för kritik och debatt

Poängen med yttrande-, tryck- och pressfrihet är att stå upp för oliktänkandes rätt att uttrycka sig. Förlorar vi den utgångspunkten är jag rädd för att vi förlorar en bit av demokratin som vi kanske aldrig får tillbaka.

Pontus Eklund

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.