Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

20 miljoner – priset för nazisternas rätt till "yttrandefrihet"

Hanna Bergwall tycker att de 20 miljonerna polisinsatsen under NMR:s demonstration i helgen kostade kunde gått till bättre saker.

Hanna Bergwall tycker att de 20 miljonerna polisinsatsen under NMR:s demonstration i helgen kostade kunde gått till bättre saker.

Privat/TT/TT

TT NYHETSBYRÅN

Nordiska motståndsrörelsen sammandrabbar med polis under demonstrationen i Göteborg.

Nordiska motståndsrörelsen sammandrabbar med polis under demonstrationen i Göteborg.

TT NYHETSBYRÅN

Hanna Bergwall.

Hanna Bergwall.

Privat

Debatt | 03/10/2017 11:43

Hanna Bergwall: "20 miljoner. För att nazisterna skulle få möjlighet att göra reklam för sina sjuka idéer. Tänk vad pengarna kunde ha gått till."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nazisterna är farliga. De är våldsamma. För att upprätthålla ordning och säkerhet kallades poliser över hela landet till Göteborg i helgen. Långt över 20 miljoner kronor landade notan på. 

20 miljoner fick vi skattebetalare ta ur egen ficka för att nazisterna skulle få möjlighet att göra reklam för sina sjuka idéer. Men yttrandefrihet då? Det käraste vi har. Den är definitivt värd varje kronor för att skydda. 

Men var det verkligen yttrandefriheten vi skyddade i helgen? Det är en känslig fråga. Med rätta. Att utnyttja demokratin för antidemokratiska syften går jag med på. Det är en oundviklig risk vi får ta för att upprätthålla demokratin. Men någonstans går det en gräns. 

Det kallas hets mot folkgrupp och det är ett brott i Sverige. Trots det tilläts nazisterna marschera för ett renrasigt Sverige. Brottet baseras på FN konventionen om avskaffande av rasdiskriminering. Där står det klart och tydligt att det ska vara straffbart att sprida idéer grundade på rasöverlägsenhet eller rashat. 

Vad är då en demonstration till för om inte för att sprida idéer? Hur mycket fantasi man än har, hur mycket man än vrider och vänder på det, går det inte att komma ifrån slutsatsen; nazisterna bröt mot lagen. 

Men ännu värre; nazisterna tilläts av det svenska rättsväsendet att bryta mot lagen. 20 miljoner är ett hissnande belopp. Tänk vad mycket bra saker pengarna hade kunnat gått till. 

Etablering av nyanlända. Antirasistiska satsningar. Eller varför inte till att stödja romerna på våra gator? Där hade pengarna gjort skillnad. 

Istället användes pengarna för att underlätta för en grupp skalliga män att vandra mellan två Icabutiker med sköldar och fanor. Rättsväsendet menar att de inte kunde stoppa demonstrationen. 

Det säger mig en sak: politikerna behöver stå upp för friheten och demokratin. Politikerna behöver sätta ner foten och förklara vad som gäller.

Hanna Bergwall

Hanna Bergwall skriver i form av fristående debattör och inte som representant för Miljöpartiet.

Håller du med?