Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Marcus Birro: Efter skjutningen i Las Vegas – förbjud vapen, nu!

- 04/10/2017, 11:43 -

Denna text är hämtad från bloggen Marcus Birro Blogg.

Marcus Birro skriver om massakern i Las Vegas och att USA borde förbjuda vapen.
1 av 3

Marcus Birro skriver om massakern i Las Vegas och att USA borde förbjuda vapen.

Privat/AP

Ungdomar sörjer på minnesplatsen i Las Vegas.
2 av 3

Ungdomar sörjer på minnesplatsen i Las Vegas.

AP

Marcus Birro.
3 av 3

Marcus Birro.

Privat

Marcus Birro: "Se på massakern i Las Vegas. Är det inte dags att göra det kriminellt att gå runt med vapen vars enda syfte är att döda människor?"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vapendårarna i vapendårarnas tivoli, USA, brukar alltid dra på sig sin allra mest upplysta min (vilket inte säger särskilt mycket) och lite drygt och överlägset muttra mantrat om att det minsann inte är vapen som mördar människor, utan människor som mördar människor.

Jag önskar att de där stingsliga Lucky Luke-typerna kunde traska runt och säga det till alla de tusentals anhöriga som förlorat någon de älskat i massakern i Las Vegas.

Stephen Paddock förde under flera dygn in tio resväskor med vapen till sitt rum på hotell Mandalay Bay. Tio resväskor med vapen... Han hade vapen för att utplåna ett mindre land.

Efter några dygn knackade han sönder sitt fönster och började mörda människor med sin pluton av vapen.

Om det nu är så att det är människor som mördar människor, och inte vapen, så är det väl också så att det är människor som ibland blir sinnessjuka, förvirrade, självmordsbenägna, terrorister och allt vad det är, och är det inte så att de människorna ibland (fast något oftare i USA av någon anledning) får för sig att den där fina rättigheten att få bära vapen också kan användas till att slakta och massmörda människor?

Hur är det möjligt att en man för det första får tag i tio resväskor med vapen? Hur är det sedan möjligt att det är okej att få tag i dem? Och hur är det fortsatt okej att han lyckas föra in de där tio resväskorna med krigsutrustning in på ett hotellrum i en av världens mest turisttäta städer?

Vad säger det om tillståndet hos en nation som gör allt detta möjligt?

Kanske kan det vara tid och anledning för USA att besinna sig och testa en annan väg. Testa under två år att förbjuda alla nya vapenköp. Testa att göra det kriminellt att bära omkring på vapen vars enda betydelse och syfte är att ta livet av andra människor.

Testa det. Det vore djupt oanständigt att låta bli.

Marcus Birro

Vill du också få ut din röst?