Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Leon, 17: Ungdomar på landet har också rätt till ett socialt liv

- 05/10/2017, 12:35
Leon Viking anser att ungdomar på landsbygden ska ha möjlighet att ta sig till och från stan även under kvällar och helger.
1 av 3

Leon Viking anser att ungdomar på landsbygden ska ha möjlighet att ta sig till och från stan även under kvällar och helger.

Privat/TT

2 av 3

Annika af Klercker / SvD / TT

Leon Viking.
3 av 3

Leon Viking.

Privat

Leon Viking: "Ungdomar på landet har också rätt till ett socialt liv. De ska inte behöva välja mellan att stanna hemma eller åka hem tidigt."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Ungdomar under arton som bor på landsbygden är ofta beroende av sina föräldrar för att kunna umgås med sina vänner på kvällarna. Allas föräldrar kan inte skjutsa sina barn vid varje tillfälle. 

Detta blir ofta inte ett problem för oss unga stadsbor eftersom vi kan ta bussen hem, men de på landsbygden får då välja mellan att stanna hemma eller åka hem tidigt på grund av att kollektivtrafiken på helger, kvällar och nätter är så begränsad där de bor. 

Som ett parti som står för både solidaritet med, och frihet för, unga måste vi i Miljöpartiet satsa på att utöka kollektivtrafikens utbud till landsbygden under just dessa tidpunkter. 

Detta skulle även innebära att fler vuxna skulle kunna ställa bilen hemma när de går ut på kvällen, vilket minskar risken för att berusade individer skulle välja att ta bilen hem igen, samt möjliggör för dem att på ett säkrare sätt åka hem med kollektivtrafiken. 

Att utöka kollektivtrafikens turutbud på helger, kvällar och nätter behövs för att kollektivtrafiken på allvar ska kunna vara ett alternativ till bilen. 

Det är helt sant att det må kosta en del med tanke på att kvälls- och helgbussarna, samt tågen, förmodligen skulle vara lite tommare än de dagliga, men en ska inte kunna åka kollektivt till och från jobbet, men ändå behöva en bil bara för att komma ut på kvällen. 

Det är vårt ansvar som politiker att göra det möjligt att i så stor mån som möjligt förlita sig på kollektivtrafiken som sitt huvudsakliga transportmedel, till och med på landsbygden. 

Leon Viking