Leon Viking anser att ungdomar på landsbygden ska ha möjlighet att ta sig till och från stan även under kvällar och helger.
1 av 3
Leon Viking anser att ungdomar på landsbygden ska ha möjlighet att ta sig till och från stan även under kvällar och helger. - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Annika af Klercker / SvD / TT
Leon Viking.
3 av 3
Leon Viking. - Foto: Privat

Leon, 17: Ungdomar på landet har också rätt till ett socialt liv

Leon Viking: "Ungdomar på landet har också rätt till ett socialt liv. De ska inte behöva välja mellan att stanna hemma eller åka hem tidigt."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Leon Viking bor i Trollhättan, är 17 år och är infrastrukturpolitisk talesperson för Grön Ungdom Väst.

Ungdomar under arton som bor på landsbygden är ofta beroende av sina föräldrar för att kunna umgås med sina vänner på kvällarna. Allas föräldrar kan inte skjutsa sina barn vid varje tillfälle. 

Detta blir ofta inte ett problem för oss unga stadsbor eftersom vi kan ta bussen hem, men de på landsbygden får då välja mellan att stanna hemma eller åka hem tidigt på grund av att kollektivtrafiken på helger, kvällar och nätter är så begränsad där de bor. 

Som ett parti som står för både solidaritet med, och frihet för, unga måste vi i Miljöpartiet satsa på att utöka kollektivtrafikens utbud till landsbygden under just dessa tidpunkter. 

Detta skulle även innebära att fler vuxna skulle kunna ställa bilen hemma när de går ut på kvällen, vilket minskar risken för att berusade individer skulle välja att ta bilen hem igen, samt möjliggör för dem att på ett säkrare sätt åka hem med kollektivtrafiken. 

Att utöka kollektivtrafikens turutbud på helger, kvällar och nätter behövs för att kollektivtrafiken på allvar ska kunna vara ett alternativ till bilen. 

Det är helt sant att det må kosta en del med tanke på att kvälls- och helgbussarna, samt tågen, förmodligen skulle vara lite tommare än de dagliga, men en ska inte kunna åka kollektivt till och från jobbet, men ändå behöva en bil bara för att komma ut på kvällen. 

Det är vårt ansvar som politiker att göra det möjligt att i så stor mån som möjligt förlita sig på kollektivtrafiken som sitt huvudsakliga transportmedel, till och med på landsbygden. 

Leon Viking

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.